ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



De ani buni se știe că Virginia de Vest este statul în care rata supradozelor letale este cea mai ridicată din America, consumul de droguri făcând cele mai multe victime din SUA. Așa s-a ajuns ca numărul mare de decese provocate de droguri să copleșească programul de stat care prevede acordarea ajutoarelor de înmormântare pentru familiile nevoiașe, pentru cel puțin al cincilea an consecutiv.

Iar programul respectiv este la un pas de a rămâne fără bani cu doar patru luni înainte de încheierea anului fiscal, a anunțat Departamentul Sănătății și Resurselor Umane (DHHR). Reprezentanții serviciilor de pompe funebre din Virginia de Vest spun că de vină pentru această situație este rata uriașă a supardozelor letale, cea mai ridicată din toată America.
Programul din Vest Virginia, privind asistența acordată familiilor sărace, și al cărui buget se ridică la aproximativ 2 milioane de dolari pe an, bani dați pentru înmormântări, a stat sub presiunea îmbătrânirii generației Baby-Boom (cei născuți între 1945 și 1964).  Programul oferă o sumă de aproximativ 1.250 de dolari pentru a ajuta la acoperirea cheltuielilor de înmormântare acelor familii care nu-și pot permite acești  bani, scrie Washington Post.
 
Cotidianul american notează că, în anul fiscal care se încheie la 30 iunie, 1.508 de înmormântări au intrat în Programul de Înmormântări pentru cei Nevoiași, iar banii rămași la dispoziția autorităților care gestionează aceste fonduri nu mai ajung decât pentru 63 de înmormântări.
 
Programul funcționează de zeci de ani, dar prăbușirea lui a fost resimțită începând din 2013. În 2014, nu au mai fost bani de înmormântări din luna iunie, iar în 2015, bugetul programului fusese epuizat până în martie, așa cum se întâmplă acum, in 2017.

Cei de la serviciile de pompe funebre din Virginia de Vest spun că o mare parte din decesele provocate de supradoze este din cauza problemelor cu care se confruntă oamenii de aici.  
 
În 2015, în conformitate cu Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, rata de deces prin supradoză de droguri a fost în  acest stat american de 41,5 de cazuri la 100.000 de locuitori, cea mai mare rată din SUA și de aproape trei ori mai mare decât media națională. În anul 1999, rata de deceselor prin supradoză de stat era sub media națională.
Washington Post scrie că,  la nivel național, decesele cauzate de supradoză au reprezentat mai puțin de două din fiecare 100 de decese, în 2015.  Asta în timp ce, în Virginia de Vest,  mai mult de trei din fiecare 100 de decese au fost provocate de supradoze. Majoritatea celor care mor în urma suoradozelor sunt bărbați albi, cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani. 
 
Cei de la serviciile de pompe funebre susțin că acesta unul dintre motivele pentru care banii din acest program ajung la persoanele tinere. „De obicei, aceia care ajung să ia o supradoză sunt tineri, fără o poziție financiară bună, așa că înmormântarea lor este finanțată prin acest program”, a explicat un șef de la pompele funebre.

Virginia de Vest este oarecum unic în furnizarea acestui program la nivel de stat pentru înmormântarile persoanelor nevoiașe, a spus Kimes. Majoritatea statelor  din SUA nu oferă astfel de servicii sau alte programe sociale pentru săraci.

Industria cărbunelui din Virginia de Vest a decăzut în ultimii ani,  statul având acum una dintre cele mai mari rate ale șomajului din America. „Oamenii nu au pentru ce trăi", spune medicul Hassan Amjad.