ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


 
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat luni că boala Zika s-ar putea extinde în toate statele de pe continentul american cu excepția Canadei și a Chile.  Boala din cauza căreia copiii se nasc cu o malformație imposibil de corectat ar putea deveni o pandemie, iar medicii nu știu cum să o trateze.

Zika este o boală transmisă de țanțari care în majoritatea cazurilor trece neobservată. Însă, în cazul gravidelor infectate, ea produce, se pare, nașterea copiilor cu microcefalie - o afecțiune incurabilă care se manifestă nu doar prin deformarea capului, ce are dimensiuni sub cele normale, ci și prin traumatisme cerebrale.

Momentan „nu s-a putut stabili o legătură cauzală între infecția Zika în perioada sarcinii și microcefalie”, dar toate datele colectate până acum arata în această direcție și sunt „extrem de îngrijorătoare”, susține OMS. În Brazilia s-au înregistrat în ultimul an în jur de 3.900 de cazuri de microcefalie, cele mai multe fiind în regiunile unde s-au semnalat și cele mai multe infecții cu virusul Zika.

The Guardian scrie că avertizarea e tardivă, pentru că in Marea Britanie s-au înregistrat deja trei cazuri de infecție cu Zika, în cazul unor turiști care au venit din Columbia, Surinam și Guyana, țări afectate de aceasta boală.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews