Organizația Mondială a Sănătății a avertizat luni că boala Zika s-ar putea extinde în toate statele de pe continentul american cu excepția Canadei și a Chile.  Boala din cauza căreia copiii se nasc cu o malformație imposibil de corectat ar putea deveni o pandemie, iar medicii nu știu cum să o trateze.

Zika este o boală transmisă de țanțari care în majoritatea cazurilor trece neobservată. Însă, în cazul gravidelor infectate, ea produce, se pare, nașterea copiilor cu microcefalie - o afecțiune incurabilă care se manifestă nu doar prin deformarea capului, ce are dimensiuni sub cele normale, ci și prin traumatisme cerebrale.

Momentan „nu s-a putut stabili o legătură cauzală între infecția Zika în perioada sarcinii și microcefalie”, dar toate datele colectate până acum arata în această direcție și sunt „extrem de îngrijorătoare”, susține OMS. În Brazilia s-au înregistrat în ultimul an în jur de 3.900 de cazuri de microcefalie, cele mai multe fiind în regiunile unde s-au semnalat și cele mai multe infecții cu virusul Zika.

The Guardian scrie că avertizarea e tardivă, pentru că in Marea Britanie s-au înregistrat deja trei cazuri de infecție cu Zika, în cazul unor turiști care au venit din Columbia, Surinam și Guyana, țări afectate de aceasta boală.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews