Organizația Mondială a Sănătății a avertizat luni că boala Zika s-ar putea extinde în toate statele de pe continentul american cu excepția Canadei și a Chile.  Boala din cauza căreia copiii se nasc cu o malformație imposibil de corectat ar putea deveni o pandemie, iar medicii nu știu cum să o trateze.

Zika este o boală transmisă de țanțari care în majoritatea cazurilor trece neobservată. Însă, în cazul gravidelor infectate, ea produce, se pare, nașterea copiilor cu microcefalie - o afecțiune incurabilă care se manifestă nu doar prin deformarea capului, ce are dimensiuni sub cele normale, ci și prin traumatisme cerebrale.

Momentan „nu s-a putut stabili o legătură cauzală între infecția Zika în perioada sarcinii și microcefalie”, dar toate datele colectate până acum arata în această direcție și sunt „extrem de îngrijorătoare”, susține OMS. În Brazilia s-au înregistrat în ultimul an în jur de 3.900 de cazuri de microcefalie, cele mai multe fiind în regiunile unde s-au semnalat și cele mai multe infecții cu virusul Zika.

The Guardian scrie că avertizarea e tardivă, pentru că in Marea Britanie s-au înregistrat deja trei cazuri de infecție cu Zika, în cazul unor turiști care au venit din Columbia, Surinam și Guyana, țări afectate de aceasta boală.


2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.