ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 ACTUALIZARE Președinții american Barack Obama și cubanez Raul Castro și-au strâns călduros mâinile și au zâmbit în fața camerelor de luat imagini, într-o întâlnire mult așteptată, luni, la Palatul Revoluției din Havana, unde, pentru prima dată a răsunat imnul Statelor Unite, relatează AP. Obama și Castro au schimbat câteva cuvinte, care au scăpat camerelor de televiziune.


Cei doi șefi de stat au trecut apoi în revistă trupe cubaneze, în prezența secretarului de Stat american John Kerry, consilierului în domeniul Securității Naționale Susan Rice și altor oficiali americani.

 Air Force One a aterizat la Havana la ora locală 16.18 (22.18, ora României), potrivit DPA.


Ținând o umbrelă în mână, în această după-amiază ploioasă, președintele a fost întâmpinat, în timp ce cobora zâmbind din avion - împreună cu Prima Doamnă Michelle Obama și cele două fiice Sasha și Malia - de către oficiali cubanezi de rang, înclusiv de ministrul de Externe Bruno Rodríguez Parrilla și de ambasadorul american la Havana Jeffrey DeLaurentis.

 "Que bolá Cuba? (Ce mai faceți?) Tocmai am aterizat aici și abia aștept să mă întâlnesc și să primesc vești direct de la poporul cubanez", a scris președintele america într-un mesaj postat pe Twitter imediat ce a sosit la Havana, potrivit The Guardian.

Această vizită - rezultatul unei schimbări de politică uluitoare, în urmă cu 15 luni - este menită să strângă relațiile dintre cei doi vechi inamici și "să exorcize una dintre ultimele fantome ale Războiului Rece", comentează NYT.

 Agenda vizitei - care reflectă contradicțiile ce pot complica relațiile dintre Statele Unite și Cuba - include între altele o întâlnire, luni, cu Raul Castro, la Palatul Revoluției, sediul Guvernului comunist, și o întâlnire, marți, cu un grup de disidenți, foste victime ale reprimării regimului.

Obama este însoțit de o amplă delegație de membri ai Congresului din ambele partide care-i susțin îndemnul de ridicare a embargoului impus Cubei - ce se profilează în continuare ca un obstacol în calea apropierii dorite de președinte.

Din delegație fac parte, de asemenea, zeci de oameni de afaceri americani, în căutare de oportunități pe această insulă.

O ploaie a început duminică, la ora locală 16.00 (22.00, ora României), iar străzile Havanei păreau ciudat de pustii. Doar câteva mașini circulau pe arterele principale. În vechea Havană și în apropierea sediului Ambasadei Statelor Unite, pe bulevardul Malecón, către Golful Havana, doar turiștii păreau interesați de o plimbare.