ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timpul discursului despre starea națiunii, Putin a prezentat joi noua generație de rachete intercontinentale. „Nu pot fi interceptate, acum scutul Statelor Unite este inutil”, a fost mesajul liderului de la Kremlin către Occident, subliniind totuși că nu amenință pe nimeni și nici nu intenționează să atace pe cineva, scrie Il Giornale.

Cu trei săptămâni înaintea alegerilor prezdiențiale, la care candidează din nou, Vladimir Putin a prezentat joi noile arme nucleare ale Rusiei, ca răspuns la retragerea SUA din Tratatul Antibalistic (ABM). În primul rând, este vorba de racheta balistică intercontinentală Sarmat,  care face scutul antirachetă din SUA „inutil”. „Sarmat este o armă redutabilă. Sistemul de apărare antirachetă nu constituie un obstacol pentru ea”, a avertizat Putin, cu mândrie, în disursul său.

„Nimeni din lume nu are așa ceva, deocamdată”, a anunțat Putin în fața Camerelor reunite ale parlamentului, subliniind că este ceva „fantastic”. 

Sarmat ar putea transporta o încărcătură nucleară de 50 de megatone, de 2000 de ori mai puternică decât bombele de la Hiroșima și Nagasaki.

În ultimii ani, Rusia a cunoscut o dezvoltare rapidă a unor noi modele de arme strategice, inclusiv arme hipersonice, pe care liderul de la Kremlinul vrea acum să le facă cunoscute întregii lumi. „Deținerea unor astfel de arme oferă, desigur, un avantaj semnificativ în domeniul luptei armate”,  avertizează numărul unu de la Kremlin, explicând că o rachetă de croazieră la joasă altitudine cu o încărcătură nucleară și o traiectorie imprevizibilă este invulnerabilă pentru toate sistemele existente de apărare antirachetă, care nu o pot atinge.

Rusia ar dezvolta un sistem de propulise nucleară instalat pe rachete de croazieră și care le-ar mări de 10 ori raza de acțiune

Președintele rus a profitat de moment pentru a transmite un mesaj clar Occidentului, în mod special către Statele Unite și NATO. „În ciuda tuturor problemelor cu care ne-am confruntat, Rusia a fost și rămâne o putere nucleară, dar nimeni nu ne-a ascultat. Ne vor asculta acum”, a declarat Putin imediat după ce  prezentat  in imagini video cele mai moderne arme ale Rusiei. Apoi a mai îndulcit tonul, dând asigurări că Moscova „este interesată de o cooperare constructivă cu Statele Unite și Uniunea Europeană” și că speră că „bunul simț va prevala, iar partenerii noștri vor face o alegere în favoarea unei cooperări cinstite și corecte”.

În același discurs, Putin a precizat că Rusia este capabilă să răspundă instantaneu la utilizarea armelor nucleare împotriva teritoriului său și a aliaților săi. „În doctrina noastră militară, Rusia își rezervă dreptul de a folosi armele nucleare doar ca răspuns la folosireaîmpotriva ei și a aliaților ei a armelor de distrugere în masă sau în cazul utilizării armelor neconvenționale,  când însăși existența statului este amenințată”, a precizat Putin, care s-a văzut obligat să spună, de asemenea, că „orice utilizare a armelor nucleare împotriva Rusiei sau împotriva partenerilor săi, mari sau mici, va fi considerată un atac nuclear, iar răspunsul nostru va fi ferm, cu toate consecințele care derivă din asta”.

Amplasarea nucleară a SUA a unor sisteme antirachetă la o aruncătură de baț de Rusia, scutul de la Deveselu, din România, și cel din Polonia, a declanșat reacția  Moscovei, care a implementat cele mai noi sisteme Iskander în enclava Kaliningrad. Washingtonul a apreciat însă că amplasarea unor astfel de sisteme de rachete în apropierea statelor baltice și a Poloniei este destabilizatoare.

Această confruntare ar fi putut fi evitată dacă SUA ar fi fost de acord să coopereze cu Rusia pentru dezvoltarea sistemului anti-rachetă, - o ofertă făcută în mod repetat de Moscova, dar pe care Washingtonul a refuzat-o de fiecare dată, comentează analiștii ruși.