ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oamenii de afaceri ruși trebuie să fie pregătiți să-și adapteze producția la nevoile armatei în orice moment, a declarat Vladimir Putin, miercuri, la o conferință a liderilor militari desfășurată la Soci, scrie The Independent.

„Abilitatea economiei noastre de a spori producția militară și serviciile aferente, atunci cînd timpul o va cere, este unul dintre cele mai importante aspecte ale securității militare” a spus Putin. „În acest scop, toate întreprinderile – de importanță strategică ori obișnuite – trebuie să fie pregătite, indiferent de proprietarul lor”.

Cu o zi înainte, președintele a vorbit despre nevoia de a ajunge din urmă și chiar depăși tehnologia militară a țărilor vestice. „Dacă vrem să câștigăm, trebuie să fim mai buni”.

Din 2008, de când a izbucnit războiul din Georgia, care s-a dovedit deosebit de dificil, armata rusă a început un proces continuu de modernizare. Echipamentul sovietic învechit a fost scos din uz. Au apărut noi metode de testare a armelor. Au fost create noi structuri de comandă. Bugetul armatei a crescut exponențial.

În 2017, cheltuiele militare ale Rusiei au depășit 3 trilioane de ruble, adică echivalentul a 3,3% din PIB.

Deși acest buget rămâne sub 30% din sumele alocate, combinat, de NATO pentru Europa, multe țări au simțit nevoia să-și suplimenteze cheltuielile militare, ca răspuns la amenințările Rusiei.

Însuși comandamentul militar al NATO a fost, de asemenea, restructurat – ca urmare a amenințărilor cibernetice și militare rusești.

Retorica tot mai agresivă a președintelui Putin arată că Rusia e pe picior de război. Rămâne de văzut spre care din multele butoaie de pulbere ale mapamondului se va îndrepta.