ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că țara sa nu va închide granița cu auto-proclamatele Republici din Estul Ucrainei, pentru că asta ar duce la o baie de sânge, informează agenția Tanjug.

Mai precis, liderul rus a spus că atâta vreme cât respectivele regiuni nu vor beneficia de autonomie și nu se va implementa o lege a amnistiei, țara sa nu va închide granițele, deoarece s-ar „ar putea fi pusă în scenă o baie de sânge precum la Srebrenița”, precizează sursa citată.


„Câtă vreme situația politică rămâne nerezolvată și aceste teritorii nu se bucură de un statut special și nu există o lege a amnistiei, o decizie de a închide granița Rusiei cu republicile nerecunoscute ar duce la o situație similară cu cea de la Srebrenița. O baie de sânge ar fi pusă în scenă. Și nu putem să lăsăm asta să se întâmple și nici nu o vom permite niciodată”, a spus Putin în cadrul Forumului Internațional Valdai, din acest an.

Liderul de la Moscova a mai spus că țările membre UE care au sprijinit proclamarea independenței provinciei Kosovo au încurajat aspirațiile separatiste din Europa.

„În situația din Catalunia, am văzut condamnarea unanimă din partea UE și a statelor membre față de suporterii independenței. Trebuiau să se gândească la asta înainte. În trecut, ei au încurajat prăbușirea unor state din Europa, fără să-și ascundă bucuria. De ce a fost nevoie, pentru a se proceda într-o manieră prost-gândită și doar pentru a-i face pe plac fratelui mai mare de la Washington, să se susțină independența Kosovo?”, a întrebat Putin.

Conform versiunii oficiale occidentale, în jurul orașului Srebrenița din Bosnia, a avut loc un genocid comis de forțele sârbilor bosniaci împotriva musulmanilor, în care au pierit aproximativ 8.000 de persoane, majoritatea de sex masculin. Serbia neagă că ar fi avut loc un genocid, ci doar un masacru, provocat de acțiunile trupelor musulmane de dinainte de cucerirea zonei de către forțele sârbilor bosniaci. Ei argumentează faptul că victimele provin dintre soldații musulmani capturați care au încercat să scape din încercuire.
 
Masacrul de la Srebrenița a fost unul dintre pretextele pentru intervenția NATO în războiul din Bosnia.