ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia va reacționa la apariția elementelor sistemului de apărare antirachetă al Statelor Unite în apropierea granițelor sale. Este un  nou avertisment lansat miercuri de președintele rus Vladimir Putin, într-o conferință de presă comună cu omologul său finlandez Sauli Niinisto, la Soci.
 
La o întrebare adresată de o jurnalistă finlandeză, liderul rus a răspuns că infrastructura militară a Alianței Nord-Atlantice înaintează în prezent în direcția frontierelor Federației Ruse, iar NATO își sporește numărul de echipamente, pe cel al efectivelor și își multiplică aplicațiile în apropierea granițelor ruse, scrie Agerpres.
 
„Evident, trebuie să vedem ce se întâmplă acolo, să ne consolidăm infrastructura. Noi trebuie să reacționăm la faptul că elemente ale sistemului de apărare antirachetă al SUA apar la granițele noastre, în imediata vecinătate”, a afirmat președintele rus, adăugând că elementele scutului antirachetă american ar putea fi utilizate inclusiv pentru lansarea rachetelor cu rază medie de acțiune.
 
Nu este pentru prima oară când președintele rus avertizează că Moscova va lua măsuri de contracarare a elementelor scutului antirachetă american în Europa de Est.


În același timp, Moscova se așteaptă ca Alianța Nord-Atlantică să își reconsidere refuzul de a discuta cu Rusia măsuri de reducere a tensiunilor în domeniul zborurilor aviației militare.

Putin a menționat că Rusia salută propunerea președintelui Finlandei „pentru reducerea oricăror tensiuni în regiune, inclusiv în ceea ce privește zborurile aviației militare”. El a evocat faptul că Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO) „a elaborat anumite reguli, dar ele nu se aplică aviației militare, având doar un caracter de recomandare”.

„Suntem gata să discutăm aceasta cu partenerii noștri din NATO, dar ei refuză. Cred că nu este o poziție constructivă. Sperăm că ea va fi reconsiderată”, a mai spus Vladimir Putin, adăugând că Rusia sprijină propunerea Finlandei de a îmbunătăți nivelul de siguranță a zborurilor în regiunea Mării Baltice.

Totodată, canalul media oficial al Rusiei - Sputnik în limba română - a difuzat miercuri un comentariu în care susține că noile avioane ruse de vânătoare MiG-31K, dotate cu rachete „Kinjal”, ar putea distruge în două minute elementele scutului antirachetă american de la Deveselu. Sistemul de rachete „Kinjal” este inclus deja în misiuni de patrulare în Crimeea, fiind capabil să lovească în două minute cu rachete de înaltă precizie zona în care se află sistemul de apărare antirachetă din România, susține un expert rus, citat de Sputnik. Potrivit acestuia, 10 avioane de vânătoare MiG-31K, dotate cu rachete „Kinjal”, au intrat în serviciu în Districtul militar Sud în primăvara acestui an. Anterior, în Crimeea au fost instalate sisteme de apărare antiaeriană S-400 și S-300, precum și sisteme de rachete antinavale.


NATO a respins miercuri sugestia președintelui rus Vladimir Putin conform căreia forțele Alianței Nord-Atlantice din estul Europei reprezintă o amenințare pentru Rusia, spunând că ele nu se compară cu desfășurările de trupe ale Moscovei.

"Acțiunile NATO sunt defensive, proporționate și pe deplin în linie cu angajamentele noastre internaționale”, a precizat, într-un email către Reuters, purtătoarea de cuvânt a Alianței Nord-Atlantice, Oana Lungescu.

"NATO a desfășurat 4.000 de militari în flancul estic al Alianței, pentru a descuraja orice posibilă agresiune. Aceste trupe nu se pot compara cu diviziile desfășurate de Rusia. Spre comparație, Rusia are trupe în Ucraina, Georgia și R. Moldova, împotriva voinței guvernelor acestora”, a mai spus purtătoarea de cuvânt.

Oana Lungescu a contrazis de asemenea afirmația lui Putin conform căreia NATO refuză să discute cu Rusia regulile pentru zborurile militare, spunând că aviația este un subiect în diferite forumuri militare comune.