ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În interviul acordat publicației germane Bild, președintele Vladimir Putin a reafirmat că Rusia va respecta legislația internațională în cazul anexării Crimeii.

"Nu am facut niciun război, nu am tras, nu a murit nici măcar un om. Soldații noștri au prevenit ca trupele ucrainene din Crimeea să anuleze libertatea de expresie a oamenilor. În cadrul referendumului, care a fost decis de vechiul Parlament al Crimeii, majoritatea cetățenilor a votat pentru ca peninsula să facă parte din Rusia. Aceasta este democrația, voința poporului", a spus Putin, conform site-ului b92.net.

Întrebat despre "legislația internațională", președintele rus a precizat: "Sigur că mereu  trebuie respectată legislația internațională. Așa este și cazul Crimeii. Conform Cartei ONU, toți oamenii au dreptul la auto-determinare. Să ne amintim de Kosovo: atunci, organismele ONU au decis că Kosovo trebuie să devină independentă de Serbia și că guvernul central al Serbiei trebuie să se subordoneze. Puteți citi asta în toate rapoartele, inclusiv în cele germane".

"Kosovo și-a declarat independența iar întreaga lume a acceptat asta, dar ce a dus la asta? A fost decizia parlamentului din Kosovo. Ei nici măcar nu au organizat un referendum", a mai spus Putin.
 
După ce jurnalistul german i-a spus că "înainte de asta, guvernul sârb a declarat război albanezilor kosovari și a alungat sute de oameni din fosta provincie sârbă", Putin i-a replicat: "Adevărul este că a fost vorba de un război lung, în care Serbia și capitala sa, Belgrad, au fost bombardate și atacate cu rachete. A fost vorba de o intervenție militară a Occidentului și a NATO împotriva fostei Iugoslavii. Deci vă intreb acum: dacă oamenii din Kosovo au avut dreptul la auto-determinare, de ce populația din Crimeea nu ar avea acest drept? De aceea, aș spune că toată lumea trebuie să respecte legislația internațională și să nu dorească să o schimbe de câte ori simte".

Concluzia liderului de la Kremlin a fost că reunificarea Crimeii cu Rusia a fost un act "corect".