ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Barack Obama recunoaște, cu sinceritate, anumite calități ale lui vladimir Putin, deși relațiile dintre SUA și Rusia trec prin cea mai tensionată perioadă de la finalizarea Războiului Rece. 

Într-o serie de interviuri acordate publicației The Atlantic, președintele american a vorbit pe larg despre politica externă a SUA, context în care a atins și subiectul "Vladimir Putin". 

Putin este politicos, direct și interesat să coopereze cu SUA. Pe de altă parte, faptul că a anexat Crimeea sau că a intervenit în Siria nu îl face, dintr-o dată, "un jucător" pe scena globală. Obama și-a descris relația cu Vladimir Putin, iar aceasta nu pare a fi în conformitate cu percepția publică.

"Adevărul este că, de fapt, Putin este în toate întâlnirile foarte politicos, foarte direct. Întâlnirile noastre sunt ca niște întâlniri de afaceri. Nu mă lasă să aștept două ore, așa cum le face altora. Este interesat să fie văzut ca un partener egal și cooperează cu noi pentru că nu e complet idiot. Înțelege că poziția Rusiei în lume este mai puțin puternică. Iar faptul că a invadat Crimeea sau că încearcă să susțină regimul lui al-Assad nu îl face să se transforme dintr-o dată într-un jucător. Nu îl vezi la reuniuni precum G20, încercând să stabilească agenda", a spus Barack Obama.

Obama a comentat și intervențiile Rusiei în Ucraina și Siria.

"Putin a intervenit în Ucraina drept răspuns la un stat-client care încerca să scape din strânsoarea sa. Și a improvizat într-un fel pentru a-și menține controlul (...) A făcut același lucru în Siria, cu costuri enorme pentru nivelul de trai din propria lui țară. Să spui că Rusia se află acum într-o poziție mai puternică în Siria sau Ucrain decât era înainte de a invada Ucraina sau înainte de a interveni în Siria înseamnă să nu înțelegi natura politicii externe în general. Adevărata putere înseamnă să obții ce vrei fără să apelezi la violență. Rusia era mai puternică când Ucraina părea o țară independentă, dar era de fapt o cleptocrație pe care o putea controla", a spus Obama.