„Ursula Von der Leyen și cu mine suntem ca cei doi Papi de la Vatican”. Fraza, rostită pe un ton evident ironic, îi aparține fostului șef al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Potrivit Politico, Juncker a declarat, la Berlin, după ce a primit un premiu, că încă mai are un birou în sediul Comisiei Europene din Berlaymont, pe care l-a numit  un„monstru arhitectural”. „Ursula con der Leyen - a subliniat luxemburghezul Juncker - are un birou la etajul 13. Am crezut că eu îl voi ocupa pentru totdeauna. Acum am unul câteva etaje mai jos. Ea și cu mine suntem ca cei doi Papi de la Vatican ”, a adăugat el, referindu-se la celebrul film cu același nume, avandu-l ca protagonist pe Anthony Hopkins, regizat de Fernando Meirelles care arată relația dintre cei doi suverani pontifi, Francisc și Benedict.
 
Fostul premier al Luxemburgului a confirmat că „se înțelege” cu von der Leyen și că „luptă pentru aceleași obiective”. Atât de mult, încât cei doi par să se întâlnească cu regularitate, în fiecare săptămână.

Pe lângă viitorul incert al UE, Ursula von der Leyen trebuie să facă față unui scandal care ar putea să o doboare. În ultimele zile, aceasta 
a fost interogată de către comitetul de anchetă al Bundestag-ului în privința atribuirii contractelor Ministerului Apărării, în mod preferențial, unor consultanți externi. Ancheta, care a fost deja deschisă în 2018, se referă la cei șase ani în care Ursula a fost șefa Apărării, și care s-au caracterizat printr-o cheltuială mai mare decât cea preconizată, de aproximativ zece miliarde de euro, în cei patu ani de mandat.
 
O comisie de anchetă al parlamentului german a fost înființat în această vară în Germania, pentru a ancheta modul în care au fost atribuite contractele: comisia verifică dacă o rețea de „cunoștințe personale” a influențat sau nu acordarea contractelor. Este vorba despre consultanții de la multinaționalele Accenture și McKinsey și un contract IT de 390 milioane de euro, acordat unei alte companii care nu a reușit să treacă prin consiliul de supraveghere al companiei. Se investighează și dacă Ursula von der Leyen poate fi acuzată de nepotism