ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


UPDATE 21.50. Partidele separatiste au câștigat o majoritate absolută solidă de locuri în parlamentul regional al Cataloniei, indică rezultatele unui un exit-poll, anunță Reuters. Aceste rezultate ar îndrepta regiunea spre un potențial curs de coliziune cu guvernul central al Spaniei asupra independenței.

Principalul grup secesionist "Junts pel Si" (Împreună pentru Da) ar obține între 63 și 66 de locuri în legislativul de 135 de locuri, în timp ce partidul mai mic de stânga CUP este asigurat cu alte 11 până la 13 locuri, potrivit sondajului difuzat de canalul local TV3, cel mai mare realizat. Secesioniștii ar obține împreună 49,8% din voturi. 
    
 
Catalunia votează duminică într-un scrutin ce s-ar putea dovedi istoric. Aceasta s-ar putea întâmpla dacă alegerile vor fi câștigate de către forțele politice care au promis că vor declanșa procesul de separare a regiunii de Spania.

De altfel, separatiștii privesc aceste alegeri ca pe un referendum cu privire la independența regiunii. Coaliția "Împreună pentru DA" este cea care a promis că dacă va câștiga, atunci va declanșa un proces de 18 luni care va culmina cu declararea independenței față de Spania.

Coaliția separatistă are nevoie de 68 de locuri în Parlamentul regional, din 135 posibile. Cele 2,700 de secții de vot s-au deschis la ora locală 9:00 și se vor închide la ora 20:00. Peste 5,5 milioane de catalani sunt așteptați la urne.

"Astăzi Catalunia decide. Eu mi-am exercitat dreptul de vot. Trăiască Catalunia" a scris antrenorul Barcelonei, Luis Enrique ( FOTO, aragonez de origine) pe Twitter.

Dacă se va reuși separarea Cataluniei de Spania, printre alte efecte, iubitorii fotbalului nu vor mai avea parte de celebrele partide Barcelona - Real Madrid, Liga profesionistă de fotbal anunțând deja că Barcelona nu va mai avea drept de joc în campionatul Spaniei.

De asemenea, cele mai importante bănci din Catalunia au anunțat că vor părăsi regiunea, dacă aceasta se va separa de Spania. Noul stat nu va face parte din zona euro.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews