ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Cât timp sunt președinte nu voi recunoaște independența Kosovo, le-a transmis marți seara președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, partenerilor externi. „Puteți să mă ucideți, puteți să mă aruncați în stradă, dar acest lucru nu se va întâmpla. Le spun tuturor și britanicilor și germanilor – nu voi face acest lucru. În cincisprezece ani nu poate fi altcineva președinte, dar Vucici nu va recunoaște Kosovo”, a afirmat liderul de la Belgrad, conform Rador.

„Am văzut puterea marilor puteri. Sper că într-un anumit moment voi avea timp să scriu o carte despre modul în care funcționează presiunea, în timp ce auziți ”Suntem împotriva delimitării, dar dorim ca reconcilierea să aibă loc”, a continuat Vucici.

Întrebat dacă este posibil ca în dialogul dintre Belgrad și Pristina să se implice și SUA și Rusia, Vucici a răspuns că poate să se implice oricine, dar că nu vede o soluție. „Nu văd o soluție și acest lucru mă îngrijorează” , a declarat președintele sârb în interviul acordat pentru postul RTS, citat de b92.net.
 
El a mai afirmat că „tensiunile pe care le avem în țară nu se vor reduce ușor și că niciodată nu trebuie să se uite factorul extern, care este puternic și care vrea ca membrii conducerii sârbe să fie slabi ca să se ajungă la recunoașterea Kosovo”.
 
Anul trecut, ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, declara la Pristina că Germania va ajuta Kosovo să obțină recunoașterea independenței și din partea celor cinci state membre ale UE care încă nu au recunoscut această independență autoproclamată de kosovari în anul 2008, respectiv România, Spania, Grecia, Cipru și Slovacia.

Belgradul a acuzat, în mod repetat, sprijinul primit de Priștina din partea SUA în procesul de legimizare a declarației de independență. Serbia a  susținut că americanii au făcut presiuni economice, politice și juridice pentru a obține recunoașterea independenței fostei provincii sârbe Kosovo din partea unor state.