ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Atentatele comise de gruparea Stat Islamic, în special cele din Paris, vor determina schimbarea radicală a strategiei geopolitice occidentale, aducând terorismul din nou în centrul agendei internaţionale, care în ultimul an se concetra pe agresiunea rusă din Ucraina, comentează Wall Street Journal.
Occidentul s-a concentrat în ultimul an pe ameninţarea tot mai mare din partea Rusiei. Terorismul era o problemă reală, dar controlabilă. Noua postură de agresiune militară a Moscovei împotriva Ucrainei şi nu numai era considerată o ameninţare mai serioasă.
    
Dar printr-o serie de atacuri coordonate, gruparea Stat Islamic  a adus din nou terorismul în prim-planul agendei internaţionale, o schimbare cu implicaţii ce ar putea dura ani de zile, comentează WSJ. Rusia, în loc de inamic înarmat nuclear, s-a prezentat drept partener, propunând un plan pentru combaterea acestei ameninţări, conform antena3.ro

Atentatele de vineri de la Paris au crescut considerabil miza geopolitică a Siriei, în condiţiile în care cei aproape cinci ani de război din ţară au trimis sute de mii de refugiaţi în Europa. Acestea vor intensifica cu siguranţă eforturile militare şi diplomatice din această ţară, consideră WSJ. Cu toate acestea, puterile occidentale, în special SUA, ezită să trimită trupe în Siria, pe fondul experienţelor din Irak şi Afganistan.

Atentatele de la Paris, care au avut loc după cele de la Ankara şi Beirut şi doborârea unui avion rusesc în Egipt, au confirmat de altfel abilitatea grupării SI de a acţiona în afara teritoriului pe care îl ocupă în Irak şi Siria.
   
În aceste condiţii, preşedintele Comisiei de Informaţii din Senatul SUA, republicanul Richard Burr, a declarat pentru CBS că speră ca preşedintele francez Francois Hollande să invoce Tratatul NATO pentru formarea unei noi coaliţii antiteroriste, aşa cum au făcut SUA după atentatele din 11 septembrie 2001.