Premierul Viktor Orban le-a transmis diplomaților americani că Budapesta dorește să urmeze o politică externă neutră, și nu să se supună cerințelor Washingtonului, scrie Wall Street Journal, citată de site-ul b92.net.

Potrivit presei americane, premierul ungar a făcut această declarație, luna trecută, la o întâlnire cu ambasadorul SUA. Orban a spus că nu este deloc de acord cu presiunile americanilor menite să diminueze influența Moscovei și a Beijingului, acuzate de spionaj cibernetic în Europa, afirmând că dorește ca țara sa să fie „neutră precum Austria”.

În schimb, Orban curtează intens China pentru a o face să investească în infrastructura informațională a Ungariei. De asemenea, premierul ungar se opune negocierilor la nivel ministerial între NATO și Kiev din cauza obiecțiilor Budapestei față de noua lege a educației din Ucraina, despre care guvernul ungar spune că  Budapesta reprezintă o ucrainizare forțată a minorității maghiare.

În ultimele săptămâni, Statele Unite au încercat să convingă ceilalți membri NATO să facă pași mai importanți în contracararea spionajului cibernetic chinez. Washingtonul a mai încercat în ultimele luni să obțină sprijinul partenerilor din alianță pentru o susținere mai consistentă a Ucrainei în confruntarea cu Federația Rusă, Viktor Orban s-a opus ambelor demersuri. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews