ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Washington Post dezvăluie existența unui acord secret, semnat de Rusia și Siria, prin care armata rusă poate desfășura orice operațiuni militare pe teritoriul Siriei.

Documentul la care face referire cotidianul american Washington Post a fost semnat în scopul apărării intereselor comune, pe 26 august 2015. „Acordul are rolul de a apăra suveranitatea, integritatea teritorială și securitatea Federației Ruse și a Republicii Arabe Siriene", se scrie în documentul bilateral care prevede și că sirienii pot intra în bazele ruse fără acordul Moscovei. Important este că personalul militar și echipamentele rușilor pot intra în Siria oricând doresc, fără niciun fel de verificări.

Rusia a trimis avioane militare și personal la baza aeriană Hmeimim, situată în regiunea siriană Latakia.
 
„Rusia poate înceta oricând operațiunile pe teritoriul Siriei, dar poate menține prezența militară oricât vrea", spune analistul militar Aleksandr Golț.
 
La data semnării documentului, Rusia nega orice implicare militară în Siria. În luna septembrie, în timp ce rușii și-au intensificat acțiunile militare, trimițându-și mai multe nave la bazele Rusiei din Siria, â Kremlinul continua să susțină că este vorba doar de operațiuni de rutină de mentenanță. După doar două zile după ce Vladimir Putin a trimis o adresă către Adunarea Generală a ONU, tot el avea să anunțe că declanșează bombardamentele în Siria, împotriva organizației Statul Islamic, amintește ziarul american.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic.