Washington Post: Trump vrea să scoată SUA din războiul din Siria. Pentru asta a cerut saudiților 4 miliarde de dolari

Președintele SUA, Donald Trump, a cerut Arabiei Saudite patru miliarde de dolari pentru reconstruirea și stabilizarea acelor părți ale Siriei pe care forțele americane, alături de rebelii susținuți de coaliția internațională, le-au eliberat de sub ocupația jihadiștilor Statului Islamic. Informația este dezvăluită de ziarul Washington Post, care vorbește de o conversație telefonică, din decembrie 2017, care ar fi avut loc între președintele Trump și regele saudit Salman.
Reprezentanții Ambasadei Saudite de la Washington nu au răspuns la întrebarea privind solicitarea făcută de Trump regelui Salman.
Potrivit oficialilor care au dezvăluit existența acestei conversații telefonice, președintele american s-a gândit că acest acord ar putea fi un instrumentul perfect pentru accelerarea ieșirii SUA din Siria. Dintr-un război pe care Trump l-a considerat mereu extenuant și care amenință să mențină trupele americane îngropate într-un conflict pe termen foarte lung, notează ziarul american.
La sfârșitul discuției cu regele saudit, au declarat oficialii americani, liderul de la Casa Albă a crezut că a ajuns la un acord.
„Pentru Trump - care multă vreme a criticat în termeni duri împărțirea inechitabilă a sarcinilor de către aliați, sub umbrela de securitate a SUA, este important ca alții să preia nota de plată pentru eforturile costisitoare de după război”, scrie Washington Post.
„În acest sens, contribuția saudită ar fi peste toate așteptările, dacă ne gândim că, luna trecută, Statele Unite au anunțat o donație de 200 de milioane de dolari pentru stabilizarea Siriei, în timp ce regimul de la Riyad ar acorda patru miliarde numai să știe că puterea președintelui sirian Assad și influența Iranului vor fi limitate.”
Dar scopul Casei Albe este și acela de a-l împiedica pe președintele sirian Bashar al-Assad și pe aliații săi, Rusia și în special Iranul, să revendice teritoriile eliberate de Statul Islamic, impunându-se în fața forțelor rebelilor (aliați ai americanilor) care, încet-încet, pierd teren. Trump ar dori, de asemenea, să aibă o gură de oxigen pentru a evita ceea ce el și aliații săi regionali, saudiții și israelienii în primul rând, să gestioneze principala problemă a războiului: prezența iraniană.
Odată obținută victoria împotriva Statului Islamic, probabilitatea tot mai mare a unei victorii a Damascului în războiul sângeros intrat în cel de-al șaptelea an îngrijorează Pentagonul și Casa Albă. Generalul Joseph L. Votel, care supraveghează Orientul Mijlociu, a fost audiat marți de Congres, fiind întrebat, în mod explicit, dacă Assad, cu ajutorul Iranului și al Rusiei, a câștigat deja. „Nu cred că se pune astfel problema. Cred că i-au oferit mijloacele de a fi în acest moment în avantaj”, a răspuns Votel.
Votel a refuzat să spună dacă crede că armata americană trebuie să urmărească un obiectiv mai larg. Întrebat în ce măsură crede că politica americană ar fi aceea conform căreia Assad trebuie să renunțe la putere, Votel a spus: „Nu știu ca aceasta să fie politica noastră specială în acest moment. Obiectivul nostru rămâne înfrângerea ISIS”.
Alți oficiali au vorbit despre alte obiective ale SUA: „Stabilitatea siriană nu poate fi realizată cu Assad la putere”, a declarat Nikki Haley, ambasadorul SUA la Națiunile Unite, toamna trecută, adăugând că „Iranul nu va rămâne nici el la conducere”.
Întrebarea pusă lui Votel este importantă dintr-un motiv simplu: astfel putem înțelege de ce Statele Unite ar autoriza rămânerea în Siria. A doua fază a actualei strategii americane în Siria, după ce a învins Statul Islamic, este de a promova o soluție politică a războiului, care să includă, în cele din urmă, plecarea lui Assad, cât și a Iranului. O strategie care, în mod evident, nu numai că pare a fi sortită eșecului, dar care riscă să conducă la o confruntare totală cu aliații armatei siriene.
Liderii militari americani continuă să susțină că misiunea lor militară în Siria rămâne una limitată la înfrângerea Statului Islamic. Cu toate astea, unii oficiali ai administrației de la Washington au început să definească prezența Statelor Unite mult mai larg, afirmând, mai mult sau mai puțin elocvent, că prezența militară a SUA trebuie să servească drept paravan împotriva Iranului și să asigure strategia americană în perioada de după război, scrie ziarul american.
Washington Post amintește, de asemenea, că Arabia Saudită, al cărei moștenitor la tron, Mohammed bin Salman, sosește luni la Washington pentru a se întâlni cu președintele Trump, a fost dintotdeauna parte a coaliției anti-Daesh și a sprijinit facțiunile jihadiste pentru răsturnarea de la putere a guvernului sirian. Dar, în ultimii ani, saudiții s-au retras, puțin câte puțin din acest conflict.
Oficialii administrației americane l-au convins pe Trump că armata americană nu-și poate retrage trupele din nordul Siriei, în mare parte din cauza Iranului.
Procesul de pace sub egida ONU a fost în moarte clinică, ani de zile și, așa cum declara secretarul de stat Rex Tillerson, în ianuarie, Statele Unite nu vor „face aceleași greșeli” pe care administrația Obama le-a făcut în 2011, când s-a retras dintr-un Irak instabil. „Plecarea lui Assad printr-un proces de pace condus de Națiunile Unite, a spus Tillerson, „va crea condițiile pentru o pace durabilă în Siria și securitate de-a lungul granițelor”.
Cotidianul american arată însă că, deși Trump a aprobat extinderea forțelor americane din Siria, el rămâne în continuare precaut în ceea ce privește un rol mai larg și nu dorește ca americanii să rămână pe teritoriul sirian pentru o perioadă mai mare de timp. Aproximativ 2.000 de militari au fost desfășurați în prezent în Siria pentru antrenarea și sprijinirea Forțelor Democrate Siriene (SDF), aliatele americanilor.
Tillerson a fost demis de Trump săptămâna trecută, deși nu este clar dacă soarta lui Assad sau rămânerea trupelor americane în Siria erau subiecte de dispută între Tillerson și Trump. Este însă clar că în administrația Trump continuă să existe opinii diferite privind perspectivele rămânerii la putere a lui Assad și procesul de pace.
Un oficial de rang înalt a declarat că SDF ar trebui să încheie o înțelegere cu regimul sirian, dat fiind că Assad are un avaantaj clar și că în SUA există un sprijin foarte fragil pentru extinderea misiunii militare. Mai ales că SDF susține obiectivul lui Assad de a scapa Siria de rebelii opoziției, de Statul Islamic și de forțele turcești.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

Teoria conspirației se confirmă. Numărul de decese atribuit vaccinurilor anticovid a fost mușamalizat - STUDIU

Cum explică profesorul Silviu Gurlui cauzele blackout-ului din Spania

Premierul Spaniei vine cu noi dezvăluiri despre pana masivă de curent care a lovit Peninsula Iberică: 15 gigawați de energie au dispărut inexplicabil

Adrian Onciu: Dansul păcii cu gust de capitulare. A sosit momentul ca Zelensky să-și facă bagajele și să-și ia concediu fără plată, pe termen nelimitat

Cum arată misteriosul tablou oferit de Putin lui Trump - FOTO
Recomandările noastre
Secțiuni: Externe
Persoane: Bashar al-Assad Donald Trump Salman bin Abdulaziz
Locații: Arabia Saudită Siria SUA
Subiecte: Război Siria
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)