ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un articol apărut la finele lunii aprilie în ziarul Washington Times sub semnătura jurnalistului Joseph Curl se plasează împotriva curentului actual din presa occidentală, care, zilnic, în perioada panemiei a injectat, cu cifre, imagini sau profeții apocaliptice, frica. O frică despre care jurnalistul american spune, prezentând studii recente, că nu se justifică. Așa cum nu se justifică nici logica închiderii economiei americane, lăsând pe drumuri zeci de mii de oameni. „Cifrele nu sunt terifiante, așa cum nici coronavirusul nu e ucigaș. COVID-19 este o gripă mai puternică, ​​în cel mai rău caz. Iar mass-media ar trebui să ne explice la un moment dat de ce ne-a livrat o altă poveste înainte de a cunoaște faptele”, scrie jurnalistul american.

Acesta este textul integral publicat de ziarul american:

„În momentul în care asupra mediatizării COVID-19 se va așterne o analiză „post mortem”, iar ea va fi făcută, va fi clar pentru toată lumea că virusul nu a fost nici Ciuma, nici măcar gripa sezonieră dintr-un an mai prost. 

SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19, a ucis 56.749 de americani, pînă marți. Asta nu e bine. Dar nici la fel de rău ca în sezonul gripal 2017-2018, când peste 80.000 de oameni au pierit. Și este foarte departe de tot ceea ce avertizau toți experții în urmă cu doar câteva săptămâni: În primul rând, au prezis moartea a 1,7 milioane de americani; apoi au refăcut modelările (de data aceasta adăugând aparent câteva „fapte”) și au spus că vor fi  între 100.000-240.000 de morți.

Acum, un model pe care se bazează Centrul de Lucru pentru Coronavirus de la Casa Albă prevede aproximativ 70.000 de morți până la sfârșitul lunii august. Și pentru asta am închis economia Statelor Unite ?!

Pe măsură ce coronavirusul a ajuns din China în Europa și apoi peste tot în lume, mass-media din SUA a raportat fără să clipească, fiecare cifră, aproape ca extaziată. Evaluările sale au crescut, desigur, în timp ce băgau spaima în fiecare american, mulți dintre ei rămânând în case în ultimele 40 de zile, ieșind doar pentru a-și cumpăra hârtie igienică. Și atunci doar cu măști la gură și pășind pe vârfuri, de spaimă.


Iată însă câteva fapte:


• Rata mortalității

Un studiu recent privind anticorpii, al celor de la Universitatea Stanford, a estimat că rata mortalității cauzate de virus este, probabil, de 0,1% până la 0,2%. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că rata mortalității are putea fi de 20 până la 30 de ori mai mare și a solicitat politici de izolare. Care versiune credeți că a fost preferată de presă?

În New York City, epicentrul american al pandemiei, rata mortalității persoanelor între 18 și 45 de ani este de 0,01% sau de10 la 100 000 de oameni. Cu toate acestea, persoanele de 75 de ani și peste această vârstă au o rată a decesului de 80 de ori mai mare. Pentru copiii sub 18 ani, rata decesului este zero la 100.000.  Chiar așa: zero.

• Sănătatea și vârsta

Mai mult de jumătate din decesele provocate de COVID-19 în Europa au avut loc în centrele de îngrijiree de lungă durată sau în aziluri. Cel puțin o cincime din decesele înregistrate în SUA până acum au avut loc în astfel de centre.

Aproape toți pacienții internați pentru coronavirus în New York sufereau de alte boli, potrivit unui studiu recent. „Istoricul medical în cazul unui număr de 5.700 de pacienți internați în sistemul de sănătate Northwell – care adapostește cei mai multi pacienți din țară pe durata pandemiei arată ca 94% dintre aceștia au suferit de mai mult de o boală, în afara de COVID-19, conform American Medical Association”, a relatat Fox News. Studiul a constatat că 42% dintre pacienți erau supraponderali și 53% aveau hipertensiune arterială, iar ceilalți sufereau de alte numeroase afecțiuni.


• Mult mai răspândit

Milioane și milioane de americani au fost deja infectați cu virusul, chiar dacă mass-media americană continuă să raporteze numărul scăzut oferit de Johns Hopkins, care spune că 998.000 de americani au contractat virusul de marți, 28 aprilie.

Un studiu privind anticorpii a fost realizat săptămâna trecută în New York și a constatat că 1 din 5 (21,2%) dintre rezidenți au fost deja infectați cu coronavirus. În NY sunt 8,5 milioane de oameni, deci asta ar însemna că 1,8 milioane de locuitori ai metropolei au contactat virusul.

În momentul realizărrii studiului, în oraș au fost înregistrate 16.249 de decese atribuite COVID-19, ceea ce înseamnă că rata mortalității în oraș era la acel moment de 0,89%, adică mult mai mică decât raportările din presa americană.

Rezultatele studiului privind anticorpii, de săptămâna trecută, din Los Angeles au arătat că 442.000 de rezidenți ai Los Angeles-ului ar fi fost deja infectați cu coronavirus, la începutul lunii aprilie, un număr mult mai mare decât cele 8.000 de cazuri confirmate la acea vreme. Același studiu a sugerat și că rata de decese cauzată de virus ar putea fi sub 0,18%  la pacienții cu COVID-19, ceea ce înseamnă că rata de deces reală din oraș este mult mai mică decât cea raportată.

Daily Mail informa luni că „coronavirusul poate ucide de 70 de ori mai puțini pacienți decât sugerează cifrele oficiale ale deceselor din Marea Britanie, potrivit studiilor.” Publicația britanică a adăugat că o rată similară a mortalității - 0,19% - a fost depistată și într-un studiu efectuat asupra rezidenților din Helsinki, Finlanda.

Iată că un alt studiu, de  data asta realizat de dr. Justin Silverman, estimează că au existat 8,7 milioane de infecții cu coronavirus în SUA între 8 martie și 28 martie. Și că, din 17 aprilie, 10% dintre americani au fost infectați - ceea ce reprezintă aproximativ 33 de milioane de americani.

Mass-media a promovat intens COVID-19 încă din prima zi, alarmându-i pe americani până i-a făcut să accepte de bună voie scenariul închiderii întregii economii, o greșeală care va avea, probabil, efecte, pentru un deceniu sau mai mult.

Chiar dacă statele americane încep să se redeschidă - pe baza datelor, care arată o rată de mortalitate mult mai mică decât cea raportată și o răspândire mult mai largă a virusului - mass-media continuă să informeze despre ceea ce consideră a fi cifre înspăimântătoare ale victimelor virusului.

Cifrele nu sunt astfel, așa cum nici coronavirusul nu e ucigaș.  COVID-19 este o gripă mai puternică, ​​în cel mai rău caz. Și mass-media ar trebui să fie răspunzătoare, pentru că ne-a livrat o altă poveste înainte de a cunoaște faptele”