ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trei ore a durat ”proba de forță” a unei nave americane în Marea Chinei de Sud, într-un gest de sfidare a Beijing-ului.

Nava de război lansatoare de rachete USS Lassen s-a apropiat marți la mai puțin de 12 mile nautice de insulele artificiale pe care Beijingul le construiește în Marea Chinei de Sud, a anunțat un responsabil american din Ministerul Apărării.
 
USS Lassen a navigat marți dimineața în apele care înconjoară cel puțin una din aceste insule revendicate de China în arhipelagul Spratley, cu riscul de a declanșa reacția Beijingului, a indicat un responsabil pentru AFP, citat de Agerpres.
 
China consideră drept ape teritoriale zona de 12 mile nautice în jurul acestor insule artificiale construite pe insulițe, dar SUA resping această revendicare, estimând că Beijingul nu-și poate construi astfel o suveranitate asupra acestor ape strategice.
 
”Noi operăm ca de obicei ăn Marea Chinei de Sud și vom naviga în apele internaționale când dorim”, afirmase anterior responsabilul american.
 
Beijing-ul are contencioase teritoriale cu țările asiatice vecine în Marea Chinei de Sud.
 
China revendică drepturi asupra cvasitotalității Mării Chinei de Sud și efectuează aici enorme operațiuni de construcții, accelerând de un an transformarea recifurilor de corali în porturi, piste de aterizare și diverse alte infrastructuri.