ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenția americană pentru Securitate Națională a interceptat convorbiri telefonice între cancelarul german Angela Merkel și secretarul general al ONU Ban Ki-moon, dar și între lideri israelieni, italieni și francezi, potrivit unor documente dezvăluite de WikiLeaks, relatează Deutsche Welle.

 Documentele relevă interceptări ale unor comunicații între lideri UE, premierul israelian Benjamin Netanyahu, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Japonia vizând o serie de probleme - de la modificările climatice și servicii bancare și până la probleme comerciale sensibile.

Într-o conversație interceptată de NSA, Ban Ki-moon o felicita pe Merkel pentru eforturile depuse în lupta împotriva modificărilor climatice și atragerea altor lideri UE, potrivit DPA.

El îi mai spunea că se baza pe leadershipul Uniunii Europene (UE) în vederea ajungerii la un acord în cadrul Conferinței de la Poznan, în Polonia.

 Secretarul general al ONU se declara totodată optimist și aprecia că alegerea lui Barack Obama reprezenta o oportunitate ca Statele Unite să se implice mai mult în negocierile pe tema modificărilor climatice.

Presa germană a scris anul trecut, citând documente dezvăluite de WikiLeaks, că NSA a spionat Cancelaria decenii la rând, inclusiv predecesori ai lui Merkel.

Dezvăluirile de marți făcut de către aceleași trei publicații, ziarul Sueddeutsche Zeitung și posturile NDR și WDR.

"Astăzi (N.R. marți), am arătat că discuții private ale secretarului general al ONU Ban Ki-moon în legătură salvarea planetei de la modificările climatice au fost interceptate de către o țară cu intenția de a-și apăra cele mai mari companii petroliere", a declarat Julian Assange.

"Guvernul american a semnat acorduri cu ONU prin care se angaja să nu se comporte în acest fel împotriva ONU, cu atât mai puțin față de secretarul general", a subliniat el.

"Va fi interesant să vedem cum va reacționa ONU, deoarece dacă secretarul general poate fi vizat fără să existe consecințe, atunci oricine, de la liderii lumii și până la trecătorii de pe stradă, riscă să fie spionați", a subliniat fondatorul site-ului WikiLeaks, specializat în dezvăluirea de informații secrete.