ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Publicat de WikiLeaks, un e-mail trimis de fostul secretar de Stat american Hillary Clinton aduce noi detalii asupra motivelor reale care au pus Washington-ul în mișcare pentru " a ajuta poporul sirian" să răstoarne de la putere regimul lui Bashar al-Assad.

Noi detalii privind încercarea administrației Obama de a dărâma regimul de la Damasc, după modelul din Libia, ies la iveală, odată cu publicarea de către WikiLeaks a unui email trimis de Hillary Clinton în timpul în care deținea postul de secretar de Stat.
 
"Cea mai bună cale de a ajuta Israelul să gestioneze capacitatea nucleară a Iranului, din ce în ce mai mare, este de a ajuta poporul sirian să alunge de la putere regimul Bashar al-Assad", se poate citi în documentul publicat pe site-ul WikiLeaks.
 
Email-ul face parte din numeroasele documente declasificate de Departamentul de Stat al SUA, în urma descoperirii serverului email-ului privat pe care Clinton îl folosea în perioada 2009-2013, când era șefa Departamentului de Stat, scrie mamafrika.fr.

Wikileaks datează documentul 31 decembrie 2000, dar, judecând după conținutul mesajului, in care se mai spune că "revolta din Siria durează deja de peste un an", această dată ar putea fi greșită. Și, cel mai probabil, email-ul ar putea data din 31 decembrie 2012, când Clinton era în funcție.
 
În orice caz, documentul nu face decât să confirme strategia SUA în ceea ce privește criza siriană: "Programul nuclear iranian și războiul civil din Siria ar putea părea fără legătură între ele, dar nu este așa. Ceea ce ii preocupă pe șefii militari israelieni, care nu pot vorbi, este pierderea monopolului lor nuclear", afirma Clinton. Pentru că, spunea ea, un Iran "care deține arma nucleară, va permite și altor advesrari ai Israelului, precum Arabia Saudită sau Egipt, să se înarmeze nuclear".
 
Dar îngrijorarea cea mare a fostului secretar de Stat al SUA era o axă Teheran-Damasc-Hezbollah împotriva Israelului.
 
"Rezultatul, un Iran care dispune de arme nucleare, ar duce la un echilbru nuclear fragil în care Israelul nu ar putea răspunde la provocări prin lovituri aeriene convenționale în Siria sau în Liban, așa cum face azi", considera Hillary Clinton. Care adăuga:

"Dacă Iranul devine un  stat dotat cu arme nucleare, Teheranul va putea foarte ușor să apeleze la aliații din Siria și la Hezbollah pentru a lovi Israelul, știind că armele sale nucleare vor descuraja Israelul să riposteze".
După tot acest expozeu, soluția ex secretarului de Stat al SUA era următoarea:"Sfârșitul regimului Assad va duce la sfârșitul acestei alianțe periculoase. Conduerea israeliană înțelege perfect de ce o înfrângere a lui Assad ar fi în interesul său".