ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandalul izbucnit după publicarea așa numitelor "Panama Papers", ale grupului de avocatură "Mossack Fonseca”, a fost organizat de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (CIJI), cu fonduri și donații din partea miliardarului George Soros, acuză celebrul site WikiLeaks pe contul de Twiiter, susținând că astfel sunt servite interesele Washington-ului, fiind atacat anturajul lui Vladimir Putin.

WikiLeaks, celebrul site care a cutremurat lumea politică prin publicarea a milioane de cablograme ale SUA, scrie, de asemenea, că nu CIJI nu publică toată baza de date pe care o deține, preferând să facă o selecție dictată de rațiuni politice și strategice.

 ”Atacul la Putin a fost realizat de Proiectul pentru Relatări despre Crima Organizată și Corupție (OCCRP), care vizează Rusia și fostele republici sovietice și este finanțat de USAID și Soros”, afirmă WikiLeaks, care cere publicarea integrală a celor 11 milioane de documente și nu doar o selecție făcută de anumiți jurnaliști. Site-ul fondat de jurnalistul Julian Assange estimează, de asemenea, că faptul că "SUA finanțează direct atacurile  #panamapapers anti Putin minează credibilitatea acestuia", conform Le Monde.

Mai mult, WikiLeaks are dubii legate de faptul că în aceste documente ar apărea doar 441 de clienți din SUA. Și, la fel ca în scandalurile anterioare (OffshoreLeaks, LuxLeaks, SwissLeaks – gestionate tot de CIJI), clienții americani care fac evaziune fiscală nu sunt politicieni și nici mari afaceriști, ci mai degrabă pensionari, stomatologi, chirurgi, etc.

CIJI se recomandă drept ”o rețea mondială cu mai mult de 190 de jurnaliști de investigație din peste 65 de țări care colaborează pe subiecte de investigație” și arată și cine sunt o parte dintre finanțatorii organizației. Printre ei figurează: Adessium Foundation, Open Society Foundations, The Sigrid Rausing Trust, Confederația Helvetică, The Ford Foundation  și think tank-ul Google Ideas.