ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Dacă vrei să faci jurnalism 100% atunci publici toate cele 11 milioane de documente pe care le deții. Acesta este mesajul transmis de WikiLeaks  în cazul scandalului "Panama Papers". Intr-o postare pe Twitter, cei de la WikiLeaks acuză  Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) și International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) că nu au oferit acces complet la informațiile despre oameni bogați și politicieni, cu bani în off-shore-uri, potrivit bursa.ro.
  
"Dacă cenzurezi 99% din informații, faci jurnalism doar 1%", este una din postările WikiLeaks, organizație care publică documente care nu sunt destinate publicului, provenite din scurgeri de informații, în general din surse anonime. "Faptul că SUA finanțează direct atacurile #PanamaPapers împotriva lui Putin îi subminează credibilitatea", consideră WikiLeaks, care susține că că "atacurile asupra lui Putin au fost produse de OCCRP, care țintește Rusia și fosta URSS, și a fost finanțată de USAID și miliardarul George Soros și că "Guvernul SUA a finanțat articolul #PanamaPapers care îl ataca pe Putin, prin USAID. Sunt unii jurnaliști buni, dar nu sunt un model de integritate". 
    
În total,The  Guardian a publicat două documente #PanamaPapers, iar Suddeusche Zeitung zero, este o altă critică adusă de WikiLeaks.
 
OCCRP a reacționat față de criticile aduse de WikiLeaks, dar și de alte publicații: "Câteva organizații și guverne au comentat relatările OCCRP, inclusiv au susținut că OCCRP singură a controlat acoperirea subiectului Rusia, în Panama Papers. Nu este adevărat. Articolul despre Putin a fost publicat inițial de by Novaya Gazeta și de reporteri de la multe alte media, inclusiv the Guardian, OCCRP și Suddeutsche Zeitung. Fiecare publicație a scris propria versiune a poveștii".
     
Ideea că OCCRP nu este independentă, doar pentru că a luat ceva bani publici, pur și simplu nu este adevărată, potrivit Organizației, care precizează: "OCCRP este finanțată parțial de SUA și ale guverne. De bună voie, publicăm aceste lucruri pe site-ul nostru și am fost mereu transparenți, în privința surselor de finanțare. OCCRP a mai fost finanțată de Google Ideas, Open Society Foundations, United Nations, contributori individuali și din venituri comerciale".
     "Jurnalismul nostru vorbește de la sine", precizează OCCRP, menționând premiile primite: "Faptele publicate nu au fost contrazise. Nimeni nu a negat ceva ce am publicat. Este păcat că jurnaliștii trebuie să -și ocupe timpul să se apere împotriva celor care ucid mesagerul".
     OCCRP spune că nu va mai face comentarii suplimentare.