ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


WikiLeaks vine cu noi dezvăluiri privind spionajul politic și economic practicat de Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA) împotriva unor oficiali cu rang înalt din guvernul german.
 
 WikiLeaks a publicat o listă cu 69 de numere de telefon ale unor lideri din Cabinetul de la Berlin, considerați ținte ”high priority” de către NSA. 
 
NSA nu a spionat-o doar pe șefa guvernului german Angela Merkel, ci și membri ai cabinetului ei și miniștri, indică documente publicate miercuri de site-ul WikLeaks.

Printre aceste ținte ale NSA se numără fostul ministru de finanțe german Oscar Lafontaine, vicecancelarul Sigmar Gabriel și ministrul mediului Barbara Hendricks, cei doi din urmă deținând portofolii diferite în momentul elaborării documentelor respective.

În câteva dintre aceste operațiuni au fost implicate și serviciile secrete ale așa numitei Alianțe ”Five Eyes” -  Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă și Canada.

Relațiile dintre Berlin și Washington s-au răcit după dezvăluirile fostului consultant NSA Edward Snowden conform cărora serviciile secrete americane au spionat lideri ai unor țări aliate ale SUA, inclusiv pe cancelarul german Angela Merkel.

Luna trecută, Parchetul federal german a închis o anchetă începută în urmă cu un an cu privire la cazul interceptării convorbirilor telefonice ale Angelei Merkel de către spioni americani, susținând că nu există probe solide care să poată fi luate în considerare într-un eventual proces judiciar.