ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite ale Americii au spionat importanți oficiali din guvernul japonez și companii nipone, precum și pe guvernatorul Băncii Centrale din Japonia, a informat vineri site-ul WikiLeaks, relatează AFP, citat de Agerpres.

WikiLeaks a publicat o listă cu "35 de ținte secrete din Japonia (ale agenției de securitate națională) NSA, între care guvernul japonez, companii nipone, precum Mitsubishi". 'Numeroși oficiali ai Băncii Centrale', între care și guvernatorul Haruhiko Kuroda, au fost de asemenea interceptați, afirmă WikiLeaks.

Premierul japonez Shinzo Abe nu este menționat printre oficialii spionați de serviciile de informații americane.

Aceste dezvăluiri privind spionarea unui aliat foarte apropiat al Statelor Unite de către Agenția de Securitate Națională americană (NSA) au loc după apariția în presă a unor informații privind interceptarea unor convorbiri telefonice ale unor importanți oficiali din Germania și Franța.

"Documentele arată gradul de supraveghere a guvernului japonez și faptul că informații din numeroase ministere și servicii guvernamentale au fost strânse și analizate", susține WikiLeaks.

"Acestea arată o cunoaștere detaliată a discuțiilor interne din Japonia pe teme precum importurile de produse agricole și litigiile comerciale, pozițiile Japoniei în ciclul Doha al Organizației Mondiale a Comerțului, proiecte de dezvoltare tehnică din Japonia, politica sa privind schimbările climatice, energia nucleară și emisiile de gaze cu efect de seră"', subliniază Wikileaks.

Pentru moment, autoritățile nipone nu au avut nicio reacție în legătură cu dezvăluirile WikiLeaks.