ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În sălile secrete ale diplomației, birocrații UE negociază, în mare taină, tratatul de liber schimb dintre Europa și SUA, care va rescrie regulile comerțului mondial. Site ul WikiLeaks a lansat o campanie pentru dezvăluirea textului acordului, anunțând o recompensă de 100.000 de euro. 

Wikileaks a lansat o campanie pentru strângerea sumei de 100.000 de euro care ar urma să fie folosită drept recompensă pentru scurgeri de informații privind acordul de liber schimb între SUA și Uniunea Europeană, scrie L Expresso.

Susținătorii Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) afirmă că acest acord va spori în mod semnificativ creșterea economică și numărul locurilor de muncă, însă oponenții săi se tem că acordul va reduce dispozițiile privind protecția consumatorilor și va permite corporațiilor să blocheze reglementările nedorite.
 
'Rămâne un secret aproape în totalitate, bine păzit de negociatori. Astăzi Wikileaks ia măsuri pentru a se asigura că europenii pot în cele din urmă citi acordul comercial monstru', scrie Wikileaks într-o postare on-line.

'Secretul asupra TTIP aruncă o umbră asupra viitorului democrației europene', a afirmat fondatorul Wikileaks Julian Assange într-un comunicat. 'Sub această acoperire, există interese speciale... A sosit momentul să se pună capăt acestui secret', a mai spus el.

Până la ora 11.30 marți (09.30 GMT), în cadrul campaniei s-au strâns 13.000 de euro. Printre donatori, potrivit Wikileaks, se numără fostul ministru de finanțe grec Yanis Varoufakis, designerul britanic Vivienne Westwood și Daniel Ellsberg, care a dezvăluit documente secrete ale Pentagonului.