ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După cum este cunoscut, la întrunirea de ieri a Eurogrupului, liderii acestei obscure instituții comunitare au propus „excluderea temporară” a Greciei din ZE în scopul contracarării actualei crize financiare care a adus în pragul colapsului nu numai Grecia, dar și ZE în ansamblul său. Nota bene, această „soluție” a fost propusă, se pare, de Wolfgang Schauble, ministrul de finanțe al Germaniei (1).

Dacă actuala situație economico-financiară a Greciei și a ZE nu ar fi pe muchie de cuțit, acestă năstrușnică propunere a Eurogrupului ar fi un excelent subiect pentru o anecdotă a la Gâgă. Dar în condițiile în care Grecia a suspendat deja plata datoriilor restante, iar derapajul financiar al celorlalte țări supraîndatorate din ZE este tot mai greu de contracarat, time-outul oferit Greciei de către liderii Eurogrupului este o glumă stupidă, ca să folosesc un eufemism.

Evident, excluderea temporară sau definitivă a Greciei din ZE de către instituțiile supranaționale ale UE reprezintă o sancțiune neprevăzută în actualul Tratat de Funcționare al UE. Să nu fi știut, oare, membrii ai Eurogrupului acest adevăr elementar ? Oricât de sceptic aș pute fi, sunt sigur că onorabilii miniștrii de finanțe din Eurogrup știau că excluderea Greciei din ZE de către liderii UE reprezentă o soluție ilegală. De altfel, imediat după ce agențiile de presă au mediatizat năstrușnica propunere a Eurogrupului, președinții Franței și Germaniei s-au grăbit să dezavueze această opțiune. Și atunci de ce au pus în circulație membrii Eurogrupului această  opțiune stupidă ?

Oricum am judeca lucrurile, time-autul propus grecilor de către Eurogrup în schimbul unei „generoase” anulări a datoriilor guvenamentale reprezintă, de fapt, o penibilă tentativă de corupere, o tentativă fără absolut nicio șansă de reușită. De aceea, nu voi insista asupra acestui aspect. În schimb, voi sublinia cât de nociv din punct de vedere tehnic este Grexit-ul evocat de „experții” Eurogrupului. 
Așa cum am arătat și cu alte prilejuri, guvernul grec s-a confruntat în perioada 2009-2014 cu o acută criză de lichidități, o criză determinată de următoarele cauze: măsurile contraproductive de austeritate fiscală impuse de CE, BCE și FMI, respectiv nivelul prohibitiv al dobânzilor de pe piețele primare de capital, nivelul multianual al acestor dobânzi fiind de 12,86%. Drept urmare, executivul de la Atena a fost constrâns să-și restructureze extrem de riscant datoriile, astfel că ponderea creditelor bancare în totalul datoriilor a crescut de la 29% în 2011 la 77,3% în anul trecut (2).
 
 
 
TS – titluri de stat sau bonduri guvernamentale; CB – credite bancare; DT – datorii totale. Sursa: Eurostat, Economy and finance.

Într-adevăr, datele anterioare reflectă faptul că nivelul creditelor bancare contractate de guvernul grec de la bănci germane, franceze, italiene, olandeze, belgiene și finlandeze  era anul trecut mai mare decât cel din Spania și Italia, aproape egal cu cel din Franța și reprezenta 14,4% din totalul creditelor contractate de toate cele 19 guverne din ZE ! Comparând acum valoarea creditelor guvernamentale și pe cu cea a produsului intern brut înregistrate anul trecut de Grecia cu valoarea la nivelul ZE a acestor variabile rezultă următoarea disproporție extrem de riscantă : 14,4% vs 1,8%. Anul trecut, deci, creditele guvernamentale reprezentau în cazul Greciei 14,4% din nivelul comunitar al acestui indicator, în timp ce valoarea PIB era de numai 1,8% (2). În acest context, planul „savanților ” în finanțe publice de la Eurogrup de a exclude Grecia din ZE pe o perioadă de cel puțin 5 ani este aberant, nu ? Cum vor putea băncile comunitare să-și recupereze în acest caz creditele de la un guvern care – acceptând să abandoneze ZE – nu va mai putea  fi constrâns de instituțiile UE să-și achite datoriile nesustenabile ?

Din aceast motive, mă întreb cum va taxa Angela Merkel planul a la Gâgă propus de „genialul ” său trezorier. Va dezavua această gafă fără precedent sau se va face că plouă ? 

Surse: 1. Renee Maltezou, Andreas Rinke, Eurozone leaders: Greece must do more to earn rescue, Yahoo Finace; 2. Eurostat, Economy and finance.