ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Xenia Sobchak, candidată independentă la președinția Rusiei pentru alegerile din 2018, consideră că fostul conducător sovietic Josif Stalin, a fost un „criminal și un călău sângeros”, informează The Moscow Times.

Într-o postare publicată pe Instagram, fiica fostului primar al Sankt-Petersburgului a denunțat ceea ce ea a numit „ambiguitatea” opiniei publice față de memoria fostului dictator sovietic. Mesajul celei supranumite „Paris Hilton a Rusiei”, a fost ilustrat cu un tricou cu chipul lui Stalin.

Afirmațiile sale sunt un atac la politica ambiguă a regimului Putin față de regimul comunist,  președintele rus afirmând deseori că acțiunile lui Stalin trebuie privite în „context” și că demonizare „excesivă” a fostului lider sovietic este folosită „împotriva Rusiei”.

Interesant este că Xenia Sobchak este fiica unui om despre care Putin a afirmat că „îl respectă foarte mult”. Iată ce a scris candidata de 35 de ani pe Instagram:
 

„Dintr-odată a devenit acceptabil să discutăm despre ambiguitatea lui Stalin și a vremurilor sale. Ei admit că au existat „excese”, dar fără aceste „excese” nu am fi câștigat un război, nu am fi construit conducta Nistru, nu am fi avut bomba nucleară și nu ar fi fost scos un om în spațiu. În general, se spune, Stalin a luat Rusia în opinci și a lăsat-o cu bomba nucleară. Nu este nici măcar stupid, este o abominație. Din cauza lui Stalin, popoarele Uniunii Sovietice au suferit așa cum nu a mai suferit nimeni în secolul XX. La propriu.
 
2 249 728 de oameni, asta dacă ne luăm după cifrele oficiale, au fost uciși în lagărele lui Stalin. Mai mult de 2 milioane de oameni: bărbați, femei, copii. Apar în articolele despre trădare și alte articole politice. Nu există milioane de oameni care au murit în războiul civil, nu există decese din cauza foametei cauzate de colectivizare. Nu există  Nu există milioane de oameni trimiși la canal la începutul războiului, fapt ce a lăsat Armata Roșie complet distrusă.

Niciun om nu a comis asemenea crime precum Stalin. Și nu e nimic ambiguu despre asta. Stalin este, fără echivoc, un călău și un criminal. Este, fără echivoc, dușmanul popoarelor rus, ucrainean, bielorus, lituanian, georgian și al cărui alt popor care locuia atunci în țară. Tot ce-a făcut a dus țara cu un secol în urmă.

Stalin a construit un sistem pe care nici Gorbaciov și nici Elțân nu l-au putut distruge. Un sistem în care puterea nu aparține poporului, nici măcar unei elite, ci doar serviciilor secrete. Încă trebuie să distrugem acest sistem.

Stalin nu doar că și-a distrus poporul, ci a distrus tot ce a fost mai bine, mai inteligent și curajos din Rusia. A fost un genocid împotriva poporului rus. Stalin a distrus lumea rusă, pe care niciodată nu am reușit s-o restaurăm.

Noi toți - copiii victimelor și copiii călăilor și copiii celor care au reușit miraculos să evite una dintre cele două tabere, trebuie să acceptăm această realitate.

Trebuie să-l condamnăm pe Stalin, să condamnăm acea eră.Priviți: în momentul în care am încercats să-l condamnăm, țara a mers înainte. Când totul a devenit ambiguu, am alunecat în stagnare și contra-reformă”.