ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


China ar putea deveni „putere hegemonică" dacă Statele Unite ale Americii nu vor reuși să blocheze în următorii ani planurile Beijingului de a continua dezvoltarea tehnologică și financiară, precum și extinderea infrastructurii, avertizează fostul consilier prezidențial american Steve Bannon.

„De la căderea Zidului Berlinului, de la măreața noastră victorie asupra ideologiei comuniste, am fost în vacanță din punct de vedere strategic, am ajuns la «sfârșitul istoriei», am acționat ca și cum am fi o hiperputere care nu mai are nicio preocupare", a declarat Steve Bannon, directorul general al publicației Breitbart News și fost consilier pentru Strategii Politice al președintelui SUA, Donald Trump.

Într-un discurs rostit la Institutul Gatestone din New York, Steve Bannon a remarcat recentele evoluții politice din China, referindu-se la ideile politice prezentate de președintele Xi Jinping la Congresului Partidului Comunist chinez. De asemenea, fostul consilier prezidențial american a adus în atenție un studiu realizat de Universitatea Brown care concluzionează că, începând din anul 2001, costurile războiului global împotriva terorismului lansat de Statele Unite se ridică la 5.600 de miliarde de dolari.

„Acesta este modul în care se prăbușesc marile puteri", a avertizat Steve Bannon, citat de site-ul Breitbart.com.

Expertul politic a catalogat drept „îngrijorător" discursul în care Xi Jinping a revendicat victoria modelului chinez asupra democrației liberale occidentale. Potrivit discursului președintelui Xi Jinping, „sistemul mercantilist, confucianist și autoritarist al Chinei este triumfător asupra modelului occidental de tip iudeo-creștin, liberal-democratic, cu economie de piață"; „a susținut că sistemul lor este mai bun, că vor fi căutate modalități de a-l îmbunătăți și a ne învinge", a observat Steve Bannon.

Fostul consilier prezidențial a subliniat că regimul de la Beijing vrea să realizeze cinci obiective principale în următorii ani, avertizând că, dacă Statele Unite nu vor bloca aceste planuri, „China va deveni de facto o putere hegemonică".

În opinia lui Steve Bannon, cele cinci obiective pe care China vrea să le realizeze în următorii ani sunt:

1. Implementarea celei de-a cincea generații a tehnologiei de telefonie mobilă, numită „5G";
2. Extinderea Planului de infrastructură în domeniul transporturilor prin Asia Centrală, între China și Orientul Mijlociu;
3. Planul 2025 - zece domenii industriale în care China vrea să obțină dominația până în 2025, printre acestea numărându-se robotizarea și inteligența artificială;
4. Conversia tuturor tranzacțiilor petroliere în moneda Chinei, situație care riscă să conducă la sfârșitul perioadei în care dolarul este monedă de rezervă, forțând Statele Unite să înceapă să achite datoria de 20.000 de miliarde de dolari;
5. Tehnologia financiară. În opinia lui Steve Bannon, instrumentul real care trebuie utilizat în criza nord-coreeană se referă la abilitățile de a deconecta țările de la sistemul financiar global, de a sancționa companiile și a izola băncile de piețele de capital. În cinci-zece ani, aceste capacități riscă să dispară, anticipează el.

„Dacă regimul din China va reuși să realizeze aceste cinci obiective, câștigă", atrage atenția Steve Bannon.