ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 28 iulie a avut loc la Beijingședința Biroului Politic al PCC, în care au fost stabilite liniile directoare ale politicii chineze pentru semestrul II al anului.

Una dintre acestea confirmă doctrina„Covid Zero”, care, de doi ani și jumătate încoace a dus la închiderea efectivă în case a milioane de locuitori, deși numărul de infectări – deci și riscul -  era infim.

Cu toate acestea, liderul partidului, Xi Jinping, a părut că dorește să facă unele concesii „challangerului” său, premierul Li Keqiang, care insistă de peste un an ca restricțiile sanitare să fie mai moderate și să nu afecteze bunul mers al economiei.

Astfel, Biroul Politic a stabilit ca factorii de decizie care trebuie să pună în aplicare politica partidului să aibă grijă ca, în paralel cu combaterea COVID, să asigure buna funcționare a sectoarelor cheie ale societății.

În această toamnă, la Beijing urmează să aibă loc Congresul al XX-lea al PCC, unde este de așteptat ca poziția de lider a lui Xi să fie contestată de mai multe facțiuni, dintre care cea mai puternică este cea condusă de Li Keqiang.

Însă Xi Jinping nu pare dispus să renunțe la linia maoistă dură pe care și-a asumat-o.

În preziua ședinței Politburo, în Wuhan, „leagănul pandemiei”, a fost instituit un nou lockdown. Din cauză că au fost semnalate 4 cazuri de COVID, a fost închis întregul district Jiangxia, care numără peste 970.000 de locuitori.

Deocamdată, „măsurile de control temporare” au fost instituite pentru trei zile.

https://edition.cnn.com/2022/07/27/china/china-covid-wuhan-shutdown-district-intl-hnk/index.html

Toate obiectivele de distracție și relaxare – precum cinematografele, barurile și cafenelele – au fost închise. Au fost interzise orice fel de adunări publice și activități religioase. La fel, a fost suspendată orice activitate la obiectivele turistice.

Transportul public a fost și el oprit.

Autoritățile au identificat patru cartiere „de mare risc”, unde locuitorilor li s-a interzis să iasă din case.

Dacă acestea sunt „restricții moderate”, imaginați-vă cum va arăta China, dacă la Congresul din toamnă câștigă Xi și scapă de concurență pentru ani buni de acum încolo.

Imaginați-vă și cum va arăta lumea întreagă, cu un al doilea Mao la cârma unei Chine incomparabil mai puternice decât cea de acum 50 de ani. Și în brațele căreia, în mod inconștient, Occidentul împinge Rusia lui Putin.