ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zece miniștri europeni de externe, între care și cel al României, au semnat o declarație prin care condamnă agresiunile Rusiei în Ucraina
Zece miniștri europeni de Externe, printre care și ministrul Teodor Meleșcanu, au semnat o declarație comună prin care condamnă „ocupația ilegală a Rusiei” în Peninsula Crimeea, se arată în textul publicat în The Guardian, citat de Mediafax.

”Anexarea ilegală a Crimeii, un act condamnat de comunitatea internațională, a pus în pericol sistemul bazat pe reguli internaționale. Referendumul ilegitim din Crimeea, de la data de 16 martie 2014, a fost judecat și nevalidat de comunitatea internațională. În acești cinci ani comunitatea a făcut apel, în cei mai puternici termeni, la restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei. Sancțiunile și politica de nerecunoaștere a membrilor UE, NATO și G7 reflectă efortul nostru comun și refuzul de a accepta că o ocupație ilegală a oricărui teritoriu al unei alte țări poate deveni o normă în secolul 21", se arată în text.

„Misiunea ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului și alte organizații internaționale au raportat încălcarea drepturilor în Crimeea, împotriva minorității etnice tătare crimeene, a etnicilor ucraineni, a ortodocșilor non-ruși și a activiștilor civili. Au fost înregistrate arestări arbitrare, disparții, rele tratamente și tortură și cel puțin o execuție în afara sistemului judiciar. Un mare număr de prizonieri politici și deținuți care își așteptau procesul au fost transferați în Rusia, în pofida faptului că astfel de practici sunt interzise de dreptul internațional umanitar".

Un caz particular la care se referă documentul este acela al producătorului de filme ucrainean Oleg Sentsov, care, aflat într-o închisoare rusească în care execută o pedeapsa de 20 de ani pentru terorism, a fost desemnat laureatul premiului Saharov pentru libertatea de gândire pe 2018.

”Anul trecut a existat o intensificare a tensiunilor în zona mării Azov. Construirea podului din strâmtoarea Kerci, de către Rusia, nu reprezintă doar o încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, ci de asemenea a fost folosită drept o modalitate de a crea întârzieri artificiale de trafic din și spre porturile Ucrainei de la Marea Azov, afectând libertatea navigării și impunând obstacole suplimentare economiei Ucrainei, în special în porturile din orașele Mariupol și Berdyansk. Atacul nejustificat asupra vaselor ucrainene de la 25 noiembrie 2018, capturarea și reținerea ilegală a echipajelor constituie o încălcare gravă a drepturlui internațional”, au mai afirmat miniștrii, făcând încă odată apel la eliberarea marinarilor ucraineni.

”Asigurarea stabilității în spațiul Euro-Atlantic este scopul nostru comun. Europa și partenerii săi au demonstrat că au abilitatea de a se uni în fața provocărilor externe, dar trebuie să continuăm să consolidăm rezistența împotriva tentativelor de a rupe această unitate și de a slăbi securitatea noastră comună (...) Oferirea ajutoruliui și asistenței în Ucraina este crucială, deoarece securitatea Ucrainei este legată de securitatea întregii Europa. Politica sancțiunilor internaționale trimite un mesaj clar Rusiei că încălcarea dreptului internațional are consecințe. Nu vom uita și nu vom abandona Crimeea", se concluzionează în text.

Printre semnatarii documentului se numără miniștrii de Externe din Letonia, Ucraina, Estonia, Lituania, Polonia, Suedia, Danemarca, Canada, România, Marea Britanie și Republica Cehă.