ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de extracomunitari din Grecia care urmau să fie mutați în alte state europene în cadrul sistemului de distribuire stabilit de Comisia Europeană au dispărut în momentul în care au aflat că vor fi trimiși în România, afirmă surse citate de ziarul Financial Times.

 Unul din șapte solicitanți de azil distribuiți prin sistemul stabilit de Comisia Europeană refuză să fie mutat, relevă cifre publicate de Guvernul Greciei.

Dintre cele 1.324 de persoane care urmau să fie relocate până acum din Grecia, 191 s-au retras din program și au dispărut.

Comisia Europeană a stabilit, în toamna anului trecut, distribuirea a 160.000 de refugiați, pe baza unor cote obligatorii, în țările membre ale Uniunii Europene.

 "Dar planul este afectat de refuzul multor solicitanți de azil de a accepta transferul în state UE mai sărace, precum Bulgaria și România", notează Financial Times.

Potrivit datelor oficiale anunțate de Grecia, 32 dintre cei 67 de refugiați care urmau să fie trimiși în România s-au retras din programul de relocare. Bulgaria acceptase să primească 47 de solicitanți de azil din Grecia, dar 36 au refuzat să ajungă pe teritoriul bulgar.

În septembrie 2015, România, Cehia, Slovacia și Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiție și Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranților conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată.

Recent, Comisia Europeană a propus un sistem permanent de distribuire a refugiaților în țările Uniunii Europene, statele putând refuza timp de un an primirea extracomunitarilor, achitând în schimb contribuții de 250.000 de euro pentru fiecare imigrant refuzat. Polonia, Ungaria și Cehia au anunțat că se opun inițiativei Comisiei Europene de creare a unui sistem permament de distribuire a imigranților pe bază de cote obligatorii.