ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Decizia guvernului spaniol de invocare a articolului 155 din Constituție prin care se suspendă autonomia Cataloniei, se demite guvernul separatist și se preia conducerea de la centru a regiunii a scos zeci de mii de oameni în stradă.

"Libertate, libertate!" strigă zeci de mii de catalani pe străzile din Barcelona, într-o manifestație pornită imediat după anunțul oficial al premierului Mariano Rajoi de suspendare a regiunii din nord-estul Spaniei.

Protestul este condus chiar de liderul catalan Carles Puigdemon. Liderul separatist catalan a rostit si un discurs public. „Ceea ce catalanii au decis la urne, Guvernul a anulat în birouri. Este cel mai urât atac de după perioada dictatorului Francisco Franco. Guvernul spaniol s-a proclamat în formă ilegitimă ca reprezentant al catalanilor. Guvernul central, cu sprijinul PSOE și Partidul Ciudadanos ( liberal, de centru-dreapta), a dat o lovitură instituțiilor catalane", a spus Puigdemont. Puigdemont a anunțat că va cere reunirea Parlamentului pentru a dezbate  „intenția„ Guvernului de a lichida Executivul din Catalonia și va acționa în consecință.

Carles Puigdemont a afirmat că toate propunerile de dialog către Guvernul central au avut același răspuns: "tăcere și represiune". Liderul catalan a mai afirmat că atacul Guvernului se situează în afara statului de drept.

Premierul Mariano Rajoy a anunțat, sâmbătă, că a activat articolul 155 din Constituție pentru că liderul catalan a refuzat să oprească campania de obținere a independenței începută odată cu referendumul din 1 octombrie, declarat neconstituțional de Madrid.