ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziua Independenței a fost marcată și anul acesta în Polonia printr-un marș care a adunat în stradă zeci de mii de manifestanți de dreapta. Sloganul principal al manifestației, în timpul căreia steagul UE a fost incendiat, a fost "Polonia este a polonezilor!"

12 noiembrie, Ziua Independenței, a adunat, ca în fiecare an, în stradă, la Varșovia, zeci de mii de polonezi, într-un marș antieuropean și antimigrare. Poliția susține că la marș au luat parte 25.000 de oameni, în timp ce organizatorii spun că peste 50.000 de persoane au luat parte la manifestație. Care a stat sub semnul sloganului "Dumnezeu, Onoare, Țară", scrie The Telegraph.
 

Într-un spectacol de sfidare a parlamentarilor UE, demonstranții au intonat cântece anti-Bruxelles și s-au fotografiat călcând în picioare și dând foc steagului UE, în timp ce un grup scanda: "Ieri a fost Moscova, astăzi este Bruxelles cel care ne ia libertatea". De asemenea, pe un banner era afișat, în mod ironic, sloganul "EU macht frei" (UE te eliberează), aluzie la sloganul nazist "Munca te eliberează",  folosit în Germania nazistă la intrările lagărelor de concentrare și exterminare germane, inclusiv a celui de la Auschwitz.
 
Marșul a fost organizat de mai multe organizații de dreapta, sub sloganul "Polonia polonezilor", o aluzie la un slogan antisemit din al Doilea Război Mondial, potrivit AP. "Stop islamizării Poloniei", se putea citi pe un alt baner.
      
Guvernul formațiunii Lege și Justiție, al fratelui fostului președinte Lech  Kaczynski  Jaroslaw, format în urma câștigării alegerilor de la începutul lunii, este adeptul unei politici eurosceptice și antimigrație, favorabil unui control crescut al economiei de către stat.