O statuie uriașă din bronz a lui Karl Marx, cu o înălțime de 4,5 metri, a fost dezvelită, sâmbătă, în orașul german Trier, care a acceptat această lucrare de artă de la un renumit sculptor chinez.

Dezvelirea acestei statui și alte evenimente pentru comemorarea filosoful la împlinirea a două secole de la nașterea acestuia au iscat controverse, scrie bbc.com.

Marx este coautor al Manifestul Partidului Comunist, alături de Friedrich Engels. Potrivit Manifestului, toată istoria omenirii este bazată pe diferențele de clasă. Guvernul capitalist al Chinei îi prezintă lucrarea ca pilon central al modului său de guvernare.

Teoriile lui Marx au fost folosite de adepții lucrărilor sale pentru a pune bazele comunismului, un regim în care clasele sociale și proprietatea privată dispar. 

Malu Dreyer, lider al landului german Renania-Palatinat, a descris evenimentele de comemorare a nașterii lui Marx drept o oportunitate pentru a discuta despre filosov și despre lucrările sale, mai degrabă decât pentru a îl „celebra” pe acesta. 

Alți politicieni germani și-au exprimat opiniile pe rețelele de socializare. 

„Dragă Karl Marx, indiferent de cât de geniale au fost ideile tale, implementarea lor nu a avut succes niciodată. Viețile și șansele la fericire a milioane de oameni au fost trădate”, a scris Peter Altmaier, ministru al Economiei.

„Karl Marx este încă relevant la 200 de ani de la nașterea sa (pe 5 mai 1818). Avansarea tehnologiei din prezent fac posibilă existența unei societăți mai bune. Însă, capitalismul distruge oamenii și natura”, a fost o altă opinie, exprimată de parlamentarul de stânga Bernd Riexinger.

Vorbind în Trier vineri, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus că în prezent Marx „este blamat pentru lucruri de care nu este responsabil și pe care nu el le-a cauzat prin ceea ce a scris”. „Acestea au fost cauzate de persoanele care au reinterpretat ceea ce a scris el, relevând chiar opusul ideilor sale”, a explicat el. 

Alexander Gauland, liderul AfD, a spus că nu ar trebui să existe nici un „monument dedicat comunismului”, deoarece această ideologie a cauzat multă suferință multor oameni.

Însă, Wolfram Leibe, primarul orașului Trier, a spus că statuia reprezintă o oportunitate pentru a reevalua atitudinile. „Am acceptat statuia drept un gest de prietenie, iar această lucrare ar trebui să încurajeze oamenii să îl înțeleagă pe Karl Marx. Poate că anumite judecăți și prejudecăți vor fi reevaluate”, a spus edilul.

În Germania există și alte monumente dedicate lui Marx, inclusiv casa în care s-a născut acesta și o statuie în parcul din capitala Berlin. 

Orașul Trier, în care a fost dezvăluit noul monument dedicat filosofului, este vizitat de aproximativ 4,5 milioane de turiști, dintre care 50.000 din China, potrivit primarului Wolfram Leibe.
 
100 de milioane de victime a făcut comunismul

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews