ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mișcare surprinzătoare a tânărului prinț moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman. La scurt timp după ce a înființat, sub conducerea sa, o comisie anticorupție, aceasta a dispus arestarea a 11 prinți și a zeci de foști și actuali miniștri.

Printre persoanele arestate se numără și unul dintre cei mai bogați oameni din lume, prințul al-Waleed bin Talal, transmite postul de televiziune Al-Arabiya.  Încă nu se știe de ce anume sunt învinuiți.  În paralel, regele Salman i-a înlocuit pe șefii Gărzii naționale și ai marinei saudite, relatează Digi24. Și ministrul economiei a fost demis.

Forțele de securitate au interzis decolarea avioanelor private din Jeddah, pentru a împiedica anumite personalități să părăsească țara, potrivit News.ro.

Zece prinți și zeci de foști miniștri au fost arestați sâmbătă în Arabia Saudită la decizia unei comisii anticorupție, a anunțat canalul de televiziune prin satelit Al-Arabiya, cu capital saudit, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Zece prinți și zeci de foști miniștri arestați în Arabia Saudită”, a scris pe Twitter canalul fără a cita sursele informațiilor sale, care deocamdată nu au putut fi confirmate oficial, notează AFP.

Arestările au avut loc la scurt vreme după înființarea acestei comisii, condusă de prințul moștenitor Mohammad bin Salman, în vârstă de 32 de ani. El deține și portofoliul Apărării, iar în martie anul acesta a fost primit la Casa Albă de președintele Donald Trump.

Controlând principalele pârghii ale guvernării, de la apărare la economie, Mohammad bin Salman pare că încearcă să pună capăt contestărilor interne înaintea transferării oficiale a puterii de către tatăl său, regele Salman, în vârstă de 81 de ani.

La sfârșitul lunii octombrie, prințul moștenitor a promis o Arabie Saudită „modernă”, care să se îndepărteze de imaginea unei țări mult timp considerate ca exportatoare a wahhabismului, o versiune riguroasă a islamului, ce a alimentat numeroși jihadiști din întreaga lume.

El a lansat mai multe proiecte de reformă — dreptul pentru femei de a conduce mașinile și deschiderea de cinematografe, mai ales — care marchează cea mai mare transformare culturală și economică din istoria modernă a regatului, cu o marginalizare de fapt a castei religioșilor conservatori.

În același timp, el a acționat pentru consolidarea puterii sale politice, procedând în special la un val de arestări a disidenților, printre care clerici influenți și intelectuali.
 
Teodor Baconschi, fost ministru de externe al României între 23 decembrie 2009 - 23 ianuarie 2012 în Guvernul Emil Boc, a comentat situația din Arabia Saudită.

„L-am întâlnit la Riad, la ultimul etaj al unui turn de sticlă. Pulover și pantaloni albi. Mi-a arătat un album: el cu toți liderii lumii. Pe hol umblau asistente fără echipament saudit. Tocmai își comandase un Airbus 380 personalizat ca palat zburător. În spatele biroului său era un panou uriaș, cu sute de firme globale unde e acționar. Ce ascunde acest cutremur în sânul familiei regale?”, a scris fostul ministru de externe.