ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Donald Trump trebuie să spună Congresului american vineri cel mai târziu pe cine consideră responsabil de asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, o scadență ce ar putea relansa dezbaterea asupra rolului prințului moștenitor al Arabiei Saudite în această afacere, transmite AFP, relatează Agerpres.

Departamentul de Stat a părut însă joi să minimalizeze acest termen limită prevăzut, totuși, de lege, afirmând doar că vrea să „continue să lucreze cu Congresul” a cărui „indignare” o împărtășește.
 
Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a discutat joi la Washington cu ministrul de externe saudit, Adel al-Jubeir. Cei doi „au convenit asupra importanței de a vedea Arabia Saudită continuându-și investigațiile” în „mod transparent” pentru ca „toate persoanele implicate să fie trase la răspundere”, potrivit Departamentului de Stat.

La 2 octombrie, Jamal Khashoggi, critic al regimului saudit care colabora printre altele cu Washington Post și locuia în Statele Unite, a fost ucis și dezmembrat în consulatul țării sale la Istanbul de agenți saudiți veniți special de la Riad. La 10 octombrie, un grup de senatori americani - republicani și democrați - au activat o lege care îl obligă pe Donald Trump să spună Congresului, în termen de 120 de zile ce se încheie vineri, numele cetățenilor străini pe care îi consideră responsabili de acest asasinat și adopte sancțiuni împotriva lor, dacă este cazul.

Întrebat în legătură cu această obligație, purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Robert Palladino, a răspuns joi că guvernul american a sancționat deja la jumătatea lui noiembrie 17 responsabili saudiți. ”Nu am nimic de adăugat acum”, a spus el. Dintre cele 17 persoane sancționate, niciun responsabil saudit nu a fost pus sub acuzare, în timp ce Senatul american, controlat, totuși, de tabăra republicană a președintelui, a adoptat prin consens unanim o rezoluție care îl considera responsabil de ucidere lui Khashoggi pe prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman (MBS). O analiză a Agenției Centrale de Informații (CIA) a Statelor Unite a concluzionat că prințul moștenitor a dat ordinul asasinării lui Khashoggi, mult timp un apropiat al familiei regale, devenit însă un critic al lui MBS.