ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miercuri, 15 iulie, încă o zi decisivă în Grecia. PremierulAlexis Tsipras promovează în Parlament măsurile de austeritate impuse de creditorii Atenei în schimbul menținerii țării în zona euro.
 
UPDATE. 21.00 Alexis Tsipras i-a avertizat pe parlamentarii Syriza că luptă pentru a rămâne la putere, dar fără sprijinul lor va fi foarte greu."Sunt prim ministru pentru că am un grup parlamentar care mă sprijina. Dacă nu am sprijinul vostru, va fi dificil să rămân premier", a declarat Tsipras, conform Reuters.

Adjunctul ministrului de Finanțe, Nicoola Valavani, a demisionat, miercuri, în semn de protest față de măsurile ce vor fi votate azi în Parlament, scrie Huffington Post.it.
Prima parte a măsurilor decise la summit se referă la majorarea TVA la 23% pentru restaurante (13% în prezent) și pentru alte produse și servicii care beneficiau până acum de o taxare mai redusă.

Conform presei de la Atena, impozitul pe profitul companiilor va crește de la 26% la 29% și vor fi înăsprite prevederile vizând combatarea evaziunii fiscale. Pentru produsele de lux, TVA va crește de la 5% la 13% și va fi aplicată o taxă extraordinară pe veniturile care depășesc 500.000 de euro.

Deputații vor trebui să se pronunțe și asupra unei reforme a sistemului de pensii, care să elimine treptat pensionarea anticipată. Bruxellesul cere, de asemenea, înființarea unei autorități independente pentru controlul finanțelor publice.
 
Prim-ministrul grec afirma marți seară că acordul cu creditorii pentru un al treilea plan de ajutor financiar este un text în care "nu crede", dar "l-a semnat pentru a evita dezastrul țării.
 
"Îmi asum responsabilitatea pentru orice greșeală comisă, îmi asum responsabilitatea pentru un text în care eu nu cred dar l-am semnat pentru a evita dezastrul țării și sunt obligat să-l implementez", a declarat Alexis Tsipras într-un interviu la televiziunea publică elenă ERT, înaintea votului crucial din Parlament.
 
Tot astăzi, în ziua votului, funcționarii vor intra în grevă, la cererea sindicatului Adedy, prima după ce Syriza a ajuns la putere.