Mii de polițiști au defilat miercuri la Paris într-un „marș al furiei”, în cadrul unei mobilizări fără precedent în ultimii 20 de ani, pe fondul lipsurilor cu care se confruntă instituția, al creșterii numărului sinuciderilor printre angajați și al planurilor de reformare a sistemului de pensii, relatează AFP, citată de Agerpres.

Coloana de manifestanți a pornit la începutul după-amiezii din Piața Bastiliei în direcția Pieței Republicii, în zgomot de petarde și sirene, acompaniate de acordurile imnului Republicii Franceze, „Marseilleza”.

Potrivit organizațiilor sindicale, la mișcare au participat 26.000 de persoane, din circa 15.000 de agenți care activează în cadrul Poliției Naționale.

Spre deosebire de precedentele mobilizări ale sindicaliștilor din Poliție, motivația nu a fost constituită de vreun atac sângeros, ci de cronicizarea unei uzuri operaționale privind asigurarea ordinii la protestele „vestelor galbene”, obligând polițiștii să lucreze ore suplimentare sub tensiune, ceea ce a generat creșterea cazurilor de sinucidere în rândul acestora (52 de la începutul anului), o problemă endemică în Poliția Națională.

„Am venit aici să ne batem pentru condițiile noastre de muncă și mai ales să le aducem un omagiu colegilor noștri care și-au pus capăt zilelor”, a declarat Damien, un tânăr agent parizian, pomenind condițiile de lucru „catastrofale” din breasla polițiștilor. „Vehiculele noastre au 300.000 km la bord, sediile noastre sunt insalubre, avem gândaci și șoareci la cantină și în vestiare, dar pentru șefii noștri e ceva normal”, și-a exprimat polițistul indignarea.

Manifestațiile „vestelor galbene”, care au degenerat uneori în ciocniri violente și în scene de revoltă, au reaprins în Franța polemicile legate de menținerea ordinii publice, alimentate de imaginile cu aproximativ 2.500 de protestatari răniți, unii dintre ei, în stare gravă.

În jur de 1.000 de polițiști au fost și ei răniți în timpul manifestațiilor „vestelor galbene”, sloganul la modă al acestora fiind „Toată lumea detestă Poliția”, deși în urmă cu cinci ani, după primele atentate jihadiste, polițiștii erau ovaționați ca eroi naționali.

Una dintre nemulțumirile lucrătorilor din Poliția franceză este legată de planurile de reformare a sistemului de pensii, care le-ar putea diminua sporurile și avantajele legate de statutul special al polițiștilor.

Confruntat cu noile proteste, Ministerul francez al Afacerilor Interne, Christophe Castaner, scoate în evidență eforturile bugetare efectuate, cu o creștere „de peste 1 miliard de euro” pentru bugetul Poliției Naționale, de la începutul mandatului președintelui Emmanuel Macron, în 2017, și promisiunea de recrutare a încă 10.000 de cadre în Poliție și Jandarmerie.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews