Faliment sau salvare sunt cele două opțiuni văzute de analiștii economici pentru Grecia, a cărei situație financiară va fi discutată de liderii europeni luni seară la Bruxelles.

Negocierile s-au intensificat în ultimele zile. Premierul grec Alexis Tsipras a avut duminică discuții telefonice cu François Hollande şi cu Angela Merkel, cǎrora le-a prezentat noi propuneri de naturǎ sǎ ducǎ la soluţionarea definitivǎ a crizei. Sursele citate susțin că în urma convorbirilor s-a desprins concluzia că acest acord ''ar trebui să ofere o soluție definitivă, nu una provizorie'' la criza greacă, scrie ziarul Le Monde.

Atena refuzǎ în continuare unele condiţii puse de Bruxelles şi de Fondul Monetar Internaţional, dar dǎ dovadǎ de flexibilitate în privinţa altora.

BBC citează un ministru grec care a declarat în week-end că un colaps al Greciei ar avea un efect de domino în Europa. Alekos Flabouraris este încrezator in faptul că Banca Centrală Europeană (BCE) nu va permite un colaps grecesc. Vineri, Banca Centrala Europeana a majorat din nou plafonul liniei de finanțare de urgență destinată creditorilor eleni, susțin surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. 

Conform agenției elene ANA, BCE a majorat cu 3,3 miliarde de euro finanțarea de urgență pentru creditorii eleni, care pot accesa acum fonduri totale de 87,4 miliarde de euro. Oficialii BCE și-au exprimat îngrijorarea că bancile elene vor putea să-și deschidă azi sucursalele în condițiile în care retragerile din depozitele bancilor elene au crescut până la aproximativ două miliarde de euro în ultimele zile, iar ritmul retragerilor zilnice s-a triplat după colapsul discuțiilor cu creditorii.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews