ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Faliment sau salvare sunt cele două opțiuni văzute de analiștii economici pentru Grecia, a cărei situație financiară va fi discutată de liderii europeni luni seară la Bruxelles.

Negocierile s-au intensificat în ultimele zile. Premierul grec Alexis Tsipras a avut duminică discuții telefonice cu François Hollande şi cu Angela Merkel, cǎrora le-a prezentat noi propuneri de naturǎ sǎ ducǎ la soluţionarea definitivǎ a crizei. Sursele citate susțin că în urma convorbirilor s-a desprins concluzia că acest acord ''ar trebui să ofere o soluție definitivă, nu una provizorie'' la criza greacă, scrie ziarul Le Monde.

Atena refuzǎ în continuare unele condiţii puse de Bruxelles şi de Fondul Monetar Internaţional, dar dǎ dovadǎ de flexibilitate în privinţa altora.

BBC citează un ministru grec care a declarat în week-end că un colaps al Greciei ar avea un efect de domino în Europa. Alekos Flabouraris este încrezator in faptul că Banca Centrală Europeană (BCE) nu va permite un colaps grecesc. Vineri, Banca Centrala Europeana a majorat din nou plafonul liniei de finanțare de urgență destinată creditorilor eleni, susțin surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. 

Conform agenției elene ANA, BCE a majorat cu 3,3 miliarde de euro finanțarea de urgență pentru creditorii eleni, care pot accesa acum fonduri totale de 87,4 miliarde de euro. Oficialii BCE și-au exprimat îngrijorarea că bancile elene vor putea să-și deschidă azi sucursalele în condițiile în care retragerile din depozitele bancilor elene au crescut până la aproximativ două miliarde de euro în ultimele zile, iar ritmul retragerilor zilnice s-a triplat după colapsul discuțiilor cu creditorii.