ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În premieră, în Statele Unite, o persoană a fost executată prin inhalarea cu azot. Moartea a avut loc în chinuri groaznice.

Statul Alabama l-a executat pe Kenneth Smith, în vârstă de 56 de ani pentru implicarea sa într-o crimă pe bani din  1988, relatează CNN.

În 2022, Smith a supraviețuit unei încercări ratate de a fi executat cu injecție letală, după ce au apărut probleme la introducerea substanței în venă.

În alte vremuri, considerate mai „inumane”, supraviețuirea după o execuție i-ar fi adus condamnatului grațierea. Nu și în astăzi, în plină dictatură a „drepturilor omului”.

Avocații săi s-au opus condamnării la moarte până la final, dar, în cele din urmă, au pierdut apelul. Mai mult, ei au afirmat că clientul lor este un cobai pentru acest nou tip de execuție, însă nu au fost luați în seamă.

Alabama este unul dintre cele trei state americane (împreună cu Ohio și Missouri) care a aprobat noua metodă de execuție, care constă în înlocuirea oxigenului prezent în corp cu doze mari de azot.

Metoda a fost adoptată în 2018, din cauza penuriei de substanțe utilizate la execuția prin injectare letală.

Biroul Procurorului General din Alabama a susținut atunci că o astfel de moarte este absolut fără durere, afirmând că privarea de oexigen„va duce la pierderea cunoștinței în câteva minute și va duce la moarte în câteva minute”.

El a comparat noua metodă de execuție cu accidentele industriale în care persoanele leșină și mor la scurt timp după ce au fost expuse la azot.

Execuția lui Kenneth Smith cu azot a fost o premieră în Statele Unite. Însă cu greu s-ar putea vorbi de un „succes”. Condamnatul a murit în chinuri groaznice.

Azotul i-a fost administrat cu ajutorul unei măști fixate pe figură timp de 15 minute. O vreme, condamnatul a rămas conștient, apoi, încă două minute, „s-a zvârcolit și s-a contorsionat pe targă”.

Au urmat alte câteva minute de respirație profundă, apoi aceasta a început să se încetinească „până când nu a mai fost perceptibilă de martori și de reprezentanții presei”.

Duhovnicul lui Kenneth Smith, reverendul Jeff Hood, el însuși martor la execuție, a declarat că a fost „cel mai oribil lucru pe care l-am văzut vreodată”.