ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de patrioți necunoscuți a ținut să le amintească românilor din Sibiu că 4 iunie 1920 este Ziua Dreptății, ziua în care s-a semnat Tratatul de la Trianon, între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, prin care se recunoștea pe plan internațional Unirea votată pe 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia de reprezentanții românilor din Ardeal, Maramureș și Partium.

„A sosit Ziua Dreptății, ziua sfânt-a Libertății, tot românul veselește, România-ntinerește: Noi suntem români, noi suntem români, noi suntem aici pe veci stăpâni!”, spune un cântec popular care evocă acel moment istoric în care s-a împlinit idealul de veacuri al tuturor românilor.

De notat că în orașul de pe Cibin a funcționat până în toamna anului 1919 Consiliul Dirigent al Transilvaniei, ales la 2 Decembrie 1918 la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, care a avut rolul de guvern provizoriu al întregii provincii până la desăvârșirea unificării administrative cu Patria-Mamă. De aceea, mesajul despre „Trianon, Ziua Dreptății” nu putea să aibă un ecou mai potrivit în inimile românilor ardeleni decât în această veche capitală a Transilvaniei - deși ne-am dori să-l vedem afișat în fiecare oraș și municipiu din Ardeal.