21 decembrie: Sfânta Muceniță Iuliana din Nicomidia
Sfânta Muceniță Iuliana a trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305) și era din cetatea Nicomidia, (în Bitinia, regiune din nord-vestul Asiei Mici), familia sa fiind de neam ales.
Sfânta Muceniță Iuliana a trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305) și era din cetatea Nicomidia, (în Bitinia, regiune din nord-vestul Asiei Mici), familia sa fiind de neam ales.
Aici a zidit o nouă mănăstire în cinstea Sfintei Învieri. Cuviosul a mai trăit încă 15 ani în munte săvârșind multe minuni. A trecut la cele veșnice la vârsta de 72 de ani.
Cuviosul Hariton Mărturisitorul († 274) s-a născut în orașul Licaonia – Asia Mică. A fost prins în timpul împăratului Aurelian (270-275), supus supliciilor și întemnițat. Abia după moartea împăratului Cuviosul Hariton și-a redobândit libertatea.
Sfinții Mucenici Fotie și Anichit sunt invocați la rugăciunile de la Taina Sfântului Maslu și de la slujba Sfințirii Apei.
Sfântul Mucenic Calinic († 290), originar din Cilicia, a trăit într-o perioadă în care mulți creștini se lepădau de credința în Hristos și slujeau idolilor. Plângând pentru pierzarea lor, sfântul s-a făcut multora dascăl de mântuire și-i învăța pe ei Adevărul.
Sfinții Mucenici Chiric și Iulita (+304) erau originari din Licaonia (Asia Mică), Sfânta Iulita fiind mama Sfântului Chiric, în vârstă de 3 ani.
Și se face prăznuirea lor la 10 iunie, în mănăstirea ce se zice a lui Maximin (Maximov), care este în Constantinopol, unde se află sfintele lor moaște, din care izvorăsc multe minuni și tămăduiri.
Scaunul Sfântului Episcop Patrichie a fost cetatea Prusei din Țara Bitiniei. Acolo a propovăduit credința în Hristos, certând rătăcirea elinească și întorcând pe mulți de la închinarea idolilor la Hristos Dumnezeu.
Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru – au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Iason era din Tars (Cilicia – Asia Mică), ajungând mai târziu episcop aici, iar Sosipatru era din Ahaia (Grecia) și a ajuns episcop în Iconia (Asia Mică).
Pe 10 aprilie, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfinții Mucenici Terentie, Pompie, African, Maxim și Dima, informează Basilica.
Sfântul Mucenic Caliopie (304) s-a născut în orașul Perga din Pamfilia (Asia Mică). Tatăl său făcea parte din administrația imperială, având funcția de senator. A rămas orfan de tată la câteva zile după naștere, iar mama sa, Teoclia
Domnul l-a dăruit pe Sfântul Nichita cu harul facerii de minuni. Prin rugăciunile sale un copil surdo-mut și-a recăpătat graiul; două femei posedate s-au vindecat; un om și-a recăpătat mințile și mulți alți bolnavi s-au vindecat de rănile lor.
Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou (sec. IX) s-a călugărit din tinerețe la Mănăstirea Pelichit de lângă Helespont, Asia Mică. Pentru viața sa curată s-a învrednicit de darul preoției și a primit de la Dumnezeu darul înaintevederii și a facerii de minuni.
În ziua de 11 decembrie, Biserica face prăznuirea: Cuviosului Daniil Stâlpnicul din Samosata; Cuviosului Luca Stâlpnicul; Sfântului Sfințit Mucenic Achepsei; Sfântului Mucenic Mirax; Sfântului Varsava; Cuviosului Leontie din Ahaia.
Omul creat de Dumnezeu a fost liber până în momentul în care a devenit rob al păcatului. Vă dați seama? Omului nu i-a plăcut liber și prin căderea în păcat s-a făcut rob. De atunci prin firea noastră omenească nu căutăm libertatea
Miliardarul Bill Gates, fondatorul Microsoft, a cerut guvernelor să cheltuiască și mai mulți bani pentru a se pregăti pentru potențiale pandemii și atacuri biologice viitoare,