Și a fost 7 aprilie 2009
Chișinău, 7 aprilie? Puterea nu va spune niciodată adevărul despre crimele de atunci. Pentru că este chiar ea implicată în comiterea lor.
Chișinău, 7 aprilie? Puterea nu va spune niciodată adevărul despre crimele de atunci. Pentru că este chiar ea implicată în comiterea lor.
Aflăm de la martorul și supraviețuitorul Petre Holovati din Trestiana despre masacrul de pe câmpul Golgota de lângă Fântâna Albă, unde a văzut întregul camp plin de oameni morți și răniți, aruncați claie peste grămadă ca snopii pe câmp,
În anul 1939 un grup de inițiativă din Chișinău și-a propus să edifice o statuie Reginei Maria în centrul orașului, semnând un contract cu sculptorul Oscar Spaethe. Cu regret, inițiativa nu a fost finisată din cauza raptului Basarabiei din vara anuui 1940.
27 martie, 33 de ani de la Drumul Crucii pentru reunirea Basarabiei cu Țara-Mamă. Cu tălpile sângerânde, purtând pe rând Crucea reunirii în spate, prin viscol sau ploaie, tineri români de pe ambele maluri ale Prutului au străbătut aproap
Serviciile secrete franceze, implicate în alegerile din România? O investigație recentă dezvăluie posibila implicare a serviciilor secrete franceze în alegerile din România.
De fapt, acesta este unul din motivele pentru care in ultima vreme am sustinut categoric ca trebuie inlocuita cu orice pret gasca mafiota care conduce tara de 35 de ani. Acesti indivizi lacomi si nesatui nu au nevoie de un plan de tara; ei isi apara drepul de a fura in mod nestanjenit.
Poezia detenției are caracter special, definindu-se întâi de toate prin unicitatea fenomenului în cadrul literaturii universale. În condiții de carceră cumplită, când chiar și numai pentru actul creator în sine poeții erau condamnați la moarte
Fâșia de importanță strategică a intrat din nou în centrul atenției specialiștilor și nu numai, ca urmare a războiului din Ucraina. Republica separatistă Transnistria, creație a minților diabolice sovietice și bastion rusesc, „sărbătorește” azi 30 de ani
Unii îi spun și azi „conflictul armat” de pe Nistru, deși a fost război în toată regula. 32 de ani s-au scurs de la războiul din Transnistria, iar problema transnistreană rămâne și acum un „conflict înghețat”. Iar Rusia nu are de gând să-și scoată armata din Transnistria.
Astfel, la 2 martie în regiunea secesionistă va fi marcată „ziua începutului respingerii agresiunii ample a Republicii Moldova” împotriva nerecunoscutei republici din stânga Nistrului.
Este considerat cel mai mare compozitor român în viață, iar muzica sa a răsunat în importante săli de concerte din lume, a fost coloană sonoră a unor filme de succes sau a putut fi auzită în spectacole de teatru.
În timpul aflării sale la Chișinău, Arhimandritul Visarion Puiu, activând în funcțiile de Director al Seminarului Teologic și din decembrie 1918, Exarh al mănăstirilor din Basarabia (1918 – 1921) a fost și un reprezentant activ al Comisiunii Monumentelor Istorice din Basarabia.
Alexandru Leșco, unul dintre patrioții închiși de ruși la Tiraspol pentru a da o „lecție” României, și-a sărbători azi ziua de naștere.
Din 2014, regimul de la Kiev a epurat în mod agresiv limba rusă, română și maghiară din școli și mass-media, a închis politicienii de opoziție și a închis instituțiile de presă care i se opuneau.
Pe 19 februarie 1878 a fost încheiat Tratatul de pace de la San Stefano (azi Yeșilkoy, oraș din Turcia europeană, în apropiere de Istanbul), care a pus capăt Războiului ruso-româno-turc din 1877-1878.
Presa anti-românească din România are același discurs cu șeful Serviciului de Informații Externe, catalogând revendicările firești ale pământurilor istorice românești furate României de dictatorul criminal Iosif Visarionovici Stalin, stăpânul URSS, și apoi atribuite la fel de satrapic de Nikita Hrușciov RSS Ucraineană, drept „revizioniste”...
Negocierile dintre Rusia și Statele Unite, conduse de secretarul de stat american Marco Rubio și ministrul de externe rus Serghei Lavrov, s-au încheiat la Riad, în Arabia Saudită.
Poetul Grigore Vieru s-a născut în familia de plugari români a lui Pavel și Eudochia Vieru, născută Didic, la 14 februarie 1935.
A fost mai mare decât Haricleea Darclee, după unii, și considerată de marele dirijor austriac
În urmă cu 143 de ani, pe 24 ianuarie 1882, Mihai Eminescu fonda, împreună cu alți militanți pentru „Dacia Mare”, Societatea „CARPAȚII”, o organizație naționalistă cu caracter semi-secret.
Pe 18 ianuarie s-au împlinit 16 ani de la moartea într-un accident rutier suspect a poetului Grigore Vieru, un mare patriot român și idealist unionist din Republica Moldova. Autor de poezii în care portretiza în cuvinte simple dar puternice Mama
"Nu uitați nici o clipa jertfa lor” Este deviza Regelui Mihai I, inscripționată pe troița de la Verejeni, Care amintește de eroismul soldaților căzuți împotriva bolșevicilor în luptele de eliberarea Basarabiei.
Se împlinesc 32 de ani de la recunoașterea reactivării Mitropoliei Basarabiei de Patriarhia Română. Evenimentul istoric a avut loc în data de 19 decembrie 1992.
Doar niște birocrați demenți și amorezați de salariile lor nesimțite de la Bruxelles și administrația decrepită de la Casa Albă, plus slugile de la conducerea României, Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, mai susțin că Ucraina lui Zelenski nu e PA!
Eminescu scria ca numele de Basarabia e un nume sfant si nu poate fi uitat niciodata. Basarabia a fost rupta din trupul Romaniei si nu poate fi confundata cu republica de azi de sorginte stalinista.
La 14 noiembrie 1943, într-o locuință modestă din București a trecut la Domnul Mitropolitul Gurie Grosu, primul mitropolit al Basarabiei de după Marea Unire. Tot în acelaș an, la 21 august, s-a stins din viață într-un lagăr de muncă forțată din URSS, Anton Ursu.
Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației „Basarabia” a românilor din Basarabia istorică, Bugeac, sudul Basarabiei, regiunea Odesa, trage un semnal de alarmă în agenția electronică de știri a românilor din Ucraina
Sâmbătă, 9 noiembrie, a fost sfințită parcela eroilor români din satul Ciuciulea, R. Glodeni. În prezența primarului Ilie Calistru, a vicepreședintelui raionului Glodeni Ion Cojocari, a primarilor din satele vecine, dar și cu o asistentă numeroasă formată din copii și intelectuali,
Alexandr Stoianoglo (Стояногло) promite în programul său electoral că va reintroduce limba rusă ca „limbă de stat” a Republicii Moldova.
Profesorul Onisifor Ghibu s-a născut la 31 mai 1883 (în ziua de Rusalii), în Săliștea Sibiului. A fost un mare pedagog național, ctitor al Universității "Dacia Superioară” din Cluj, unificator de țară și director de conștiință.
S-au scurs 32 de ani de la moartea artiștilor Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Artiștii basarabeni și-au pierdut viața în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992
În Republica Moldova va avea loc pe 3 noiembrie 2024 al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în care s-au calificat Maia Sandu (președinta în funcție, susținută de partidul de guvernămînt PAS) și Alexandr Stoianoglo (găgăuz, fost procuror general al Republicii Moldova, susținut de Partidul Socialiștilor)
Portalul Marturisitorii.ro, închinat martirilor creștini ortodocși ai veacului XX, susține canonizarea Episcopului Nicolae Popovici sub numele Sfântul Ierarh Martir Nicolae al Oradiei
ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Arhiepiscop al Iașilor, împlinește azi 65 de ani
Pe 14 octombrie, în fiecare an, cu ocazia praznicului Sfintei Parascheva sau a Acoperământului Maicii Domnului după calendarul neîndreptat, Chișinăul, cel mai mare oraș din Basarabia și al doilea ca populație dintre orașele românești, își are sărbătoarea orașului.
Puțini își mai amintesc că măsuri similare au fost făcute și în timpul celebrelor negocieri de la Tilsit, în 1807, care au încheiat un război dintre Imperiul Rus și Franța napoleoniană.
Ar fi bine ca Ana Blandiana, poeta de curte a regimului comunist, cea care s-a opus retrocedării către Mitropolia Basarabiei a proprietăților ei furate de regimul sovietic de ocupație, să lase în pace Basarabia măcar pe perioada campaniei electorale
Astăzi, 14 septembrie 2022, Mitropolia Basarabiei împlinește 30 de ani de la reactivarea sa, marcând 3 decenii de activități spirituale, culturale, filantropice și sociale ale Bisericii din Basarabia, mărturisind și sintetizând, întregii lumi
Acum 146 de ani, la început de septembrie 1878, deputații de la București luau act de Tratatul dureros de la Berlin, încheiat două luni mai devreme în urma războiului câștigat de Imperiul Rus.
În 27 august 1989 a avut loc la Chișinău cea mai mare demonstrație din istoria Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești. 750.000 de cetățeni sovietici – după aprecierea săptămînalului „Literatura și Arta” din 31 august 1989, care numește această manifestație „Marea Adunare Națională”