Republica Moldova, între Scila Sandu și Caribda Stoianoglo (Стояногло). Alegeți până nu e prea târziu!
Alexandr Stoianoglo (Стояногло) promite în programul său electoral că va reintroduce limba rusă ca „limbă de stat” a Republicii Moldova.
Alexandr Stoianoglo (Стояногло) promite în programul său electoral că va reintroduce limba rusă ca „limbă de stat” a Republicii Moldova.
Profesorul Onisifor Ghibu s-a născut la 31 mai 1883 (în ziua de Rusalii), în Săliștea Sibiului. A fost un mare pedagog național, ctitor al Universității "Dacia Superioară” din Cluj, unificator de țară și director de conștiință.
S-au scurs 32 de ani de la moartea artiștilor Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Artiștii basarabeni și-au pierdut viața în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992
În Republica Moldova va avea loc pe 3 noiembrie 2024 al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în care s-au calificat Maia Sandu (președinta în funcție, susținută de partidul de guvernămînt PAS) și Alexandr Stoianoglo (găgăuz, fost procuror general al Republicii Moldova, susținut de Partidul Socialiștilor)
Portalul Marturisitorii.ro, închinat martirilor creștini ortodocși ai veacului XX, susține canonizarea Episcopului Nicolae Popovici sub numele Sfântul Ierarh Martir Nicolae al Oradiei
ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Arhiepiscop al Iașilor, împlinește azi 65 de ani
Pe 14 octombrie, în fiecare an, cu ocazia praznicului Sfintei Parascheva sau a Acoperământului Maicii Domnului după calendarul neîndreptat, Chișinăul, cel mai mare oraș din Basarabia și al doilea ca populație dintre orașele românești, își are sărbătoarea orașului.
Puțini își mai amintesc că măsuri similare au fost făcute și în timpul celebrelor negocieri de la Tilsit, în 1807, care au încheiat un război dintre Imperiul Rus și Franța napoleoniană.
Ar fi bine ca Ana Blandiana, poeta de curte a regimului comunist, cea care s-a opus retrocedării către Mitropolia Basarabiei a proprietăților ei furate de regimul sovietic de ocupație, să lase în pace Basarabia măcar pe perioada campaniei electorale
Astăzi, 14 septembrie 2022, Mitropolia Basarabiei împlinește 30 de ani de la reactivarea sa, marcând 3 decenii de activități spirituale, culturale, filantropice și sociale ale Bisericii din Basarabia, mărturisind și sintetizând, întregii lumi
Acum 146 de ani, la început de septembrie 1878, deputații de la București luau act de Tratatul dureros de la Berlin, încheiat două luni mai devreme în urma războiului câștigat de Imperiul Rus.
În 27 august 1989 a avut loc la Chișinău cea mai mare demonstrație din istoria Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești. 750.000 de cetățeni sovietici – după aprecierea săptămînalului „Literatura și Arta” din 31 august 1989, care numește această manifestație „Marea Adunare Națională”
Anul 1989, înainte de iarna fierbinte din România, a avut o vară fierbinte la Chișinău. Pentru amintirea acelor evenimente am transcris pentru dumneavoastră un reportaj a lui Ion Berlinschi despre mitingul din 23 august 1989 de la Chișinău.
La 25 octombrie 2023, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința de lucru a aprobat propunerea Episcopiei Basarabiei de Sud de canonizare a Protosinghelului Iraclie Flocea, un misionar al Basarabiei interbelice.
Un pas important pe drumul Marii Uniri a românilor s-a făcut în 1871, la Mănăstirea Putna. De hramul mănăstirii, Adormirea Maicii Domnului, a avut loc Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni.
La 27 februarie s-au împlinit 145 ani de la nasterea mitropolitului Visarion Puiu iar la 10 august se împlinesc 60 de ani de la înveșnicrea sa. Ierarh de seamă, care prin credința și patriotismul său, precum și prin realizările sale deosebite, și-a închinat întreaga viață solujirii Bisericii.
Vă prezentăm un material în memoria Mitropolitul Visarion Puiu, la împlinirea a 60 de ani de la plecarea sa la Domnul. În articolul scris de preotul basarabean Ioan Lisnic și citat de Basarabia-Bucovina.info veți afla și care au fost ultimele gânduri, de întoarcere acasă, ale încercatului ierarh ortodox.
În toamna anului 1917, părintele Alexandru Baltaga a fost ales, de către preoțimea basarabeană, deputat în Sfatul Țării. Este unul dintre deputații care la 27 martie 1918 a votat Unirea Basarabiei cu România. După Marea Unire, a mai îndeplinit și funcția de membru al Comitetului de unificare a bisericilor din România Mare.
Sfântul Alexandru: „Da, recunosc. Eu, Baltaga, într-adevăr am fost adversar al revoluției și, pentru a o evita, am votat Unirea”. NKVD: „În anul 1918 a avut o atitudine dușmănoasă față de Rusia Sovietică, a fost membru [deputat] activ al Sfatului Țării, votând pentru dezlipirea Basarabiei de la Rusia Sovietică și alipirea la România”.
Poezia detenției are caracter special, definindu-se întâi de toate prin unicitatea fenomenului în cadrul literaturii universale. În condiții de carceră cumplită, când chiar și numai pentru actul creator în sine poeții erau condamnați la moarte
Biroul de presă al Patriarhiei Române a emis un comunicat cu noile decizii luate de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în zilele de 11-12 iulie. Sinodalii au aprobat 16 canonizări.
Mitropolitul Petru al Basarabiei a sfințit duminică paraclisul Așezământului social „Arhimandritul Justin Pârvu” al Parohiei Sculeni, Republica Moldova, informează Basilica.
Și nu pot, gândindu-mă la șirul nesfârșit de dureri pe care această satanică lăcomie le-a stârnit, să nu mă gândesc și la ziua de 7 iulie 1997. Zi în care 65 de senatori, la îndemnul a doi trădători de țară, Emil Constantinescu și Adrian Severin
Arhivelor Naționale de la Chișinău au oferit în premieră prin intermediul site-ului oficial listele deținute cu cei 35.144 de basarabeni deportați, din care lipsesc însă românii deportați din sudul Basarabiei și nordul Bucovinei aflate sub ocupația Ucrainei. Listele mai pot fi descărcate de AICI în format .rar.
În după-amiaza zilei de 3 iulie 1941, orele 17.00, Armata 3 română (al cărei comandament a fost reinvestit în noaptea de 2 spre 3 iulie 1941 cu atribuții operative) a declanșat acțiunile ofensive pentru eliberarea nordului Bucovinei, ocupat de Uniunea Sovietică în iunie 1940, spune istoricul Alesandru Duțu.
Încheierea Pactului Ribbentrop-Molotov a înrăutățit situația geopolitică a României, care s-a găsit plasată între cele două mari puteri, Germania și Uniunea Sovietică, ambele fiindu-i ostile, în special Uniunea Sovietică. În fața acestei
Pe 28 iunie 1940, URSS trimitea României al doilea ultimatum, din decurs a două zile, în care își manifesta agresivitatea și dorința de a ocupa Basarabia și Bucovina de Nord (și Herța, ulterior) cât mai repede.
Anexarea de către Uniunea Sovietică a Basarabiei și nordului Bucovinei1, la 28 iunie 1940, a fost consecința directă a Pactului Molotov-Ribbentrop și a izolării politice și militare din acea perioadă a României.
Oricât ar părea de straniu, dar vestea începerii războiului în ziua de 22 iunie 1941 i-a adus bucurie: „Îmi bătea inima de bucurie, în speranța că ne vom întoarce acasă. Cine n-a fost refugiat poate oare înțelege starea noastră de spirit de atunci?”.
28 iunie 1940 va rămâne pentru întotdeauna o zi neagră pentru istoria poporului român. Astăzi se împlinesc 84 de ani de când, în urma ultimatumurilor din 26 și 27 iunie 1940, Armata Roșie sovietică a ocupat vechile teritorii românești ale Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Herței,
Pe 23 iunie 1990, deputații de la Chișinău votau Declarația de Suveranitate a Moldovei, făcând astfel primul pas spre independența față de Uniunea Sovietică și spre ceea ce se spera că va fi Unirea cu Țara-Mamă, după modelul anului 1918.
– Ioane, cu mâna mea dreaptă făcătoare de cruce, iti dau toporul asta, că atât mi-au mai lăsat bolșevicii, dă-le în cap satanelor, căci altfel nu ne vor lăsa să traim.
Reproducem astăzi, la 83 de ani de la trecerea Prutului de către Armata României, două fotografii memorabile legate de un moment astral din istoria României: Duminică, 22 iunie 1941, ziua declanșării Războiului Sfânt pentru eliberarea Basarabiei
În noaptea de 21 spre 22 iunie 1941, la ora 02:00, Armata Română primește de la generalul Ion Antonescu legendarul ordin: „Ostași, treceți Prutul!"
Marele povestitor basarabean Spiridon Vangheli, născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți - Râșcani, a plecat la Domnul în cursul zilei de azi, după ce în urmă cu o săptămână și-a sărbătorit cea de a 92-a aniversare a nașterii sale.
Primul val de deportări din Basarabia și Nordul Bucovinei:În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 NKVD-ul sovietic a organizat operațiunea de deportare a circa 35.000 de români din Basarabia și Bucovina de Nord.
Așa cum sfinți români pășesc printre noi neștiuți, asigurând rezistența și mântuirea neamului prin jertfa și rugăciunile lor, tot așa, fără prea mult zgomot, adevărați eroi luptă, cu smerenie, pentru România. Și sunt aprig pedepsiți pentru aceasta.
În duminica a patra după Paști, în cadrul Sfintei Liturghii din Biserica Ortodoxă se va citi relatarea vindecării de către Iisus Hristos a unui slăbănog (paralizat) la scăldătoarea Vitezda din Ierusalim
Având convingeri ferme, lipsite de echivoc, în ceea ce privește destinul națiunii române și misiunea preotului în viața națională, părintele a bulversat timp de decenii viața bisericească, și nu numai, în bine sau mai puțin bine, dar purtat de buna intenție ca românii să nu mai fie un neam amorțit și fără identitate.
Sunt unul dintre aceia care am considerat că filmul 21 de rubini are scopul să repare ceva din problemele grave din BOR. Cel puțin pr. Ciprian mi-a spus că acesta ar fi scopul acestui film. Atunci am crezut. La fel ca și mulți alții ne-am uitat la rezultat. Ce s-a schimbat?