Cum încearcă ”lumea ucraineană” să cuprindă comunitățile românești. Interviu cu Vlad Cubreacov
Catedrala mitropoliților de la Cernăuți a fost ocupată abuziv de Biserica ucraineană iar în bisericile românești slujba se va ține în limba ucraineană.
Catedrala mitropoliților de la Cernăuți a fost ocupată abuziv de Biserica ucraineană iar în bisericile românești slujba se va ține în limba ucraineană.
În acest sfânt locaș, timp de peste trei decenii, românii bucovineni s-au reunit pentru slujbe, comemorări și rugăciuni, menținând vie spiritualitatea ortodoxă în limba maternă.
Portalul Marturisitorii.ro, închinat martirilor creștini ortodocși ai veacului XX, susține canonizarea Episcopului Nicolae Popovici sub numele Sfântul Ierarh Martir Nicolae al Oradiei
Ierarhul de la Bănceni a adresat vineri un mesaj video către președintele Ucrainei, cerându-i să îi dea drumul fiului său care a fost mobilizat cu forța.
Pentru prima dată, medicii din Cernăuți s-au confruntat cu o tromboză cerebrală masivă. Pacientul avea două artere cerebrale trombozate simultan – artera cerebrală anterioară și artera cerebrală medie
În prima jumătate a anului 2024, în Ucraina s-au născut 87.655 de copii, dintre care 2.809 în regiunea Cernăuți. Cu toate acestea, numărul deceselor în ținut este aproape de două ori mai mare decât numărul nou-născuților
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș trage un semnal de alarmă: „românii din Harghita, Covasna și Mureș sunt supuși unui proces de deznaționalizare metodică și sistematică, precum și de segregare etnică, din cauza politicii autorităților locale și a unor organizații maghiare
Patriarhia Română a luat act cu regret și întristare de faptul că slujbele în limba română nu mai pot avea loc în capela mitropoliților Bucovinei, mitropoliți care au vorbit și au slujit în limba română
Claudiu Târziu își exprimă deplina solidaritate cu preoții și credincioșii ortodocși români din Cernăuți care au fost lipsiți abuziv de dreptul de a se ruga în Capela mitropoliților Bucovinei.
Comunitatea românească din Cernăuți este profund îngrijorată față de amenințările tot mai mari la adresa identității lor naționale și spirituale
Cât încă e proaspătă rana, cât încă ne doare această incredibilă pierdere, am ales doar câteva imagini din drumurile și sărbătorile noastre sufletești, ale românilor uniți în credință și simțire națională în jurul preotului Cristofor Gabor.
Agenția de știri a Patriarhiei a reacționat azi la știrea publicată ieri de ActiveNews cu privire la persecutarea credincioșilor români de la Cernăuți, preluând pe Telegram o postare cu video publicată de Andrei Bătăreanu:
La data de 25 august 2024, mai mulți credincioși români s-au adunat în fața Capelei Mitropolitane „Sfinții Trei Ierarhi” din Cernăuți pentru a participa la o slujbă religioasă oficiată în aer liber de preotul Cristofor, parohul capelei, după ce locașul de cult a fost sigilat de autorități. La slujbă au participat și câțiva lideri ai comunității românești, care au venit să-și exprime solidaritatea cu membrii comunității religioase, transmite Bucpress.
Regiunea Cernăuți: În războiul ruso-ucrainean și-a pierdut viața tânărul erou Alexandru Popiuc. Apărătorul Ucrainei avea doar 23 de ani… A fost chemat la serviciul militar în data de 12 aprilie 2022 de Centrul de completare din orașul Cernăuți.
Patru cântece preferate ale lui Eminescu, conform amintirilor prietenului său Teodor V. Ștefanelli. AUDIO: Eu sunt Barbu Lăutaru. PDF: Amintiri despre Eminescu (1914)
Stiam de când am luat-o cu mine la drum că tragica mărturisire din cartea Aspaziei Oțel , "Strigat-am către tine, Doamne", nu e pentru o lectură relaxantă la odihnă pe litoral. Dar l-am rugat pe Ion Antonescu să mi-o împrumute pe câteva zile.
În după-amiaza zilei de 3 iulie 1941, orele 17.00, Armata 3 română (al cărei comandament a fost reinvestit în noaptea de 2 spre 3 iulie 1941 cu atribuții operative) a declanșat acțiunile ofensive pentru eliberarea nordului Bucovinei, ocupat de Uniunea Sovietică în iunie 1940, spune istoricul Alesandru Duțu.
Samson Bodnărescu s-a născut la data de 27 iunie 1840, satul Voitinel, județul Suceava și a murit la 3 martie 1902, în Pomârla, județul Botoșani.
Îmi povestea că a fost ca în '40, când, copil fiind, a văzut cum mama ei a încuiat casa și a plecat la gară doar cu cheia în buzunar. A făcut și ea același lucru acum, când a trecut granița în Țară, cu familia ei și cu cheia casei în buzunar. Refugiați în propria Țară!.
S-ar cuveni astăzi să prindem o panglică neagră la Tricolor, pentru că e 6 iunie, ziua morții lui Ciprian Porumbescu. L-a doborât tuberculoza, l-a mistuit o dragoste neîmpărtășită, i-au scurtat zilele cele trei luni cât a fost încarcerat în închisoarea din Cernăuți
Incredibil, nu se poate, mi-am zis. Dar e adevărat. Citesc pe pagina Facebook a lui George Custura că actorul s-a stins ieri la ora 16, la spitalul județean Brașov. Prietenii care au anunțat trista veste mai scriu că inima a încetat să-i bată după o grea suferință.
Echipa medicală de urgență a adus la unitate o pacientă în vârstă de 66 de ani în stare de deces clinic. Pulsul ei era de peste 180 de bătăi pe minut
Profesorul Sextil Pușcariu a fost membru al Academiei Române, primul rector român al Universității Daciei Superioare din Cluj, fondator al Muzeului Limbii Române, primul institut român de lingvistică. A fost coordonatorul colectivului de redactare al Dicționarului Academiei Române, cât și al Atlasului Lingvistic Român.
În noaptea de 11 aprilie, ocupanții ruși au efectuat un atac masiv cu drone și rachete asupra teritoriului Ucrainei, ținta inamicului rus a fost și regiunea Cernăuți, informează 24tv.ua.
Curtea de Apel din Cernăuți a acceptat cererea de compensare a soției unui militar care a fost luat prizonier de ruși timp de un an și jumătate, dar nu a primit plățile prevăzute de unitatea militară pentru aceasta.
Serviciul rus de securitate (FSB) a anunțat anihilarea unei rețele care a încercat introducerea în țară de substanțe explozibile din Ucraina ascunse în icoane și obiecte de cult ortodoxe.
Jertfa lor nu ne poate lăsa indiferenți față de soarta pământului strămoșesc dintre Prut și Nistru, pentru libertatea căruia și-au dat viața înaintașii noștri. E timpul să ștergem lacrimile de pe obrazul Basarabiei.
Foarte puțin timp, doar un an după inaugurare, Palatul Cultural al Românilor din Cernăuți a aparținut celor pentru care a fost înălțat și sacrificiile cărora au fost zidite în pereții clădirii din centrul capitalei de nord a Bucovinei.
Un grup de angajați de la o firmă de securitate ocupă prin violență Biserica Sfinții Petru și Pavel din Lencăuți, în timp ce credincioșii din parohie sunt brutalizați.
În războiul din Ucraina a murit militarul Ion Buliga originar din satul Culiceni, comuna Herța. Potrivit unui comunicat publicat de Primăria comunei Herța, Ion Buliga a fost ucis în urma unui bombardament artileristic rus.
Ierarhul de la Bănceni a fost internat la spital din cauza unei crize cardiace, după ce mașina sa a fost oprită la un post de control din Kiev.
În urmă cu 104 ani, Congresul General al Bucovinei a adoptat, la Cernăuți, moțiunea privind Unirea necondiționată și pe vecie a Bucovinei.
„Ca pe un mire dorit aștepta capitala Cernăuți intrarea falnicei armate române. Încă de duminică, multe edificii se împodobiseră cu steaguri tricolore. În piața principală, lumea mare adunată era febrilă în așteptare."
Forțele de securitate ucrainene au încercuit joi, 9 noiembrie, Mănăstirea Bănceni din regiunea Cernăuți, încercând să intre pe teritoriul așezământului monahal pentru a „verifica documentele și oamenii”, scrie Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși citată de Bucovina Press.
Deși atestat documentar la începutul secolului XV orașul Cernăuți își pierde vechimea în istoria milenară. Localitatea este continuatoarea altor comunități omenești, care s-au succedat pe aceeași vatră de vremuri ce se pierd în negura istoriei omenirii.
E ziua orașului meu Cernăuți astăzi, la 8 octombrie. Sărbătoarea a început de ieri, mult mai modest, mai restrâns – fără faimoasele iarmaroace și fel de fel de reprezentații teatrale, ce evocau adorata (de autoritățile urbei) epocă austriacă.
Mă apropii de casă în preajma unei mari sărbători pentru orașul meu. De fapt, Cernăuțiul de câteva zile își sărbătorește hramul - cu tradiționalul târg de Sânpetru și alte manifestări cultural-distractive.
A rămas numai o amintire dintr-o străveche istorie a Țării Moldovei. Dar și aceea abia pâlpâie în inimile românilor care mai au memorie. Or, umblând prin cetatea Hotinului, recunoscută una din cele șapte minuni
Bref: Păpușica de paie de la Chișinău, umflata ca broscuța din fabulă în fața boului nostru, și-a permis prea multe. Ar fi bine ca autoritățile României să rețină, când mai vine pe la noi cu cerșeala.
Parohia românească a Mitropoliților Bucovineni din cimitirul vechi al orașului Cernăuți, aflat de asemenea sub amenințarea distrugerii, este în pericol. Autoritățile au decis să o lichideze, transmit colegii noștri de presă din nordul Bucovinei.