Arhim. Hariton Negrea: Doar Dumnezeu iartă; natura nu iartă - VIDEO
Predica Părintelui Stareț, Arhimandritul Hariton Negrea, la Mănăstirea Petru Vodă, 20 August 2023, în Duminica a unsprezecea după Rusalii
Predica Părintelui Stareț, Arhimandritul Hariton Negrea, la Mănăstirea Petru Vodă, 20 August 2023, în Duminica a unsprezecea după Rusalii
Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, marți, la ora 9.00 dimineața, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Acest hram a fost ales de către Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, pentru grija pe care maicile din mănăstire o poartă bolnavilor ce se adăpostesc în căminul de bătrâne din incinta mănăstirii, precum și nevoiașilor din zonă care
Părintele Arhimandrit Hariton Negrea de la Mănăstirea Petru Vodă despre inițiativa schimbării calendarului, a datei de sărbătorire a Învierii Domnului. Avanpremiera la un interviu mai amplu realizat de Victor Roncea pentru ActiveNews
O dezbatere cu invitații mei speciali, Filotheu Monahul de la mănăstirea Petru Vodă, Dionisie Kenan Wang, doctorand chinez în istorie și student la teologie ortodoxă, și părintele arhimandrit Mihail Stanciu de la mănăstirea Antim din București,
Pe 16 iunie 2023 s-au împlinit 10 ani de la trecerea în veșnicie a Părintelui Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. În Duminica Sfinților Români, urmașul său la stăreția de la Petru Vodă, Părintele Arhimandrit Hariton Negrea, a menționat în predica sa și jertfa fraților Părintelui Justin, mărturisitorii credinței din închisorile bolșevice.
E și mai limpede acum, când timpul și evenimentele din urmă ne-au confirmat, că pentru unii dintre noi, Părintele Justin († 16 iunie 2013) rămâne un model de rezistență în vremuri de încercare. Ne-a iubit într-atât, încât ne-a învățat ceea ce nu se mai învață la școală.
Cucernic gând și rugăciune smerită înălțăm astăzi la Pomenirea Mosilor de vară și deodată cu aceștia și a Părintelui nostru drag pe care-l întâlnim în suflet ori de câte ori ne este dor de el sau de fiecare dată când trecem pe la Mănăstirea Petru Vodă.
Sâmbătă, 10 iunie, la Mănăstirea Petru Vodă din județul Neamț a fost oficiată Sfânta Liturghie și Parastasul la împlinirea a zece ani de când marele duhovnic, părintele Justin Pârvu a trecut la cele veșnice.
Astăzi sunt la Mănăstirea Petru Vodă, ca să mâ închin la mormântul Duhovnicului Neamului, la prima pomenire de 10 ani a Părintele nostru Justin Pârvu. Iar luni are loc la Cluj-Napoca o conferință ActiveNews - Starea de Libertate, la care voi spune Prezent!
Astăzi a avut loc la Mănăstirea Petru Vodă parastasul de 10 ani al vrednicului de pomenire Părintele nostru Justin Pârvu, Duhovnicul Neamului. De asemenea, va mai avea loc o pomenire chiar la data trecerii la Domnul a Cuviosului Arhimandrit Justin Pârvu, pe 16 iunie
Calea Neamului și Mișcarea Națională vor răspunde prezent pe 10 iunie alături de mii de români din întreaga țară. Niciun om și nicio structură organizatorică care urmează linia națională nu va rezista în luptă fără puterea dată de Sfinții și Martirii Români.
Au trecut 15 ani de la adormirea Părintelui Ierodiacon Visarion Iugulescu, dar nu a fost uitat nici misionarismul și nici sacrificiul sfinției sale, pentru că s-a făcut pe sine jertfă atât pentru aproapele, cât și pentru țară.
Generalul (r) Aurel I. Rogojan, publicist preocupat și de naționalismul interbelic, după cum stă dovadă serialul pe care îl publică în Cotidianul, ne oferă în exclusivitate o mărturie a oficialului comunist de rang înalt Petre Gigea Gorun, acum nonagenar, extrasă din memoriiile sale nepublicate.
Puncte comune există între toate confesiunile religioase de pe fața pămîntului, dar a dori unirea lor reducționistă este un deziderat ateu. Unitatea Bisericii este dar al Duhului Sfînt, nu lucrare omenească. Rămînem în unitate de credință cu frații ortodocși de orice neam, cu mijlocirea Maicii Domnului.
Și atunci spune Psalmistul: „Nu nădăjdui spre boieri, spre fiii oamenilor întru care nu este mântuire”. Aceasta este o odraslă a ecumenismului
Sunt putine personalitati care prin atitudinea lor devin repere morale si salveaza onoarea unei intregi natiuni. Parintele Gheorghe Calciu a fost o asemenea personalitate.
Dincolo de calculul matematic care stabilește Data Paștelui și care pare destul de complicat, există un calcul dumnezeiesc pe care Sfinții Părinți l-au statornicit cu înțelepciune de acum 2000 de ani și va dura până la sfârșitul veacurilor?
Esti părinte? Normal ca te preocupa viitorul copilului tău. Câteodată, ne punem în pat si deodata ne izbeste un val de neliniste. O presimtire a timpurilor, un ecou al unui viitor intunecat, o angoasa a valului care se aude venind...
Primii cititori ai Scării Sfîntului Ioann au văzut în ea un complex și adînc comentariu al Patericului Egyptean, și pentru aceea – socotesc – Sfîntul Ioann a fost numit „Scolasticul”, treptele sale putînd fi folosite și ca scolii (comentarii) ale Zicerilor de Duh ale Bătrînilor.
Patriarhul României: Numai purtând crucea împreună cu Hristos se ajunge la speranță. IPS Bartolomeu Anania, acum 20 de ani: Dumnezeu, omule, nu rămâne niciodată dator!
Discurs rostit de Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul în cadrul Simpozionului omagial dedicat memoriei părintelui Arhimandrit Justin Pârvu, de ziua sa, în februarie, la începutul Anulul Omagial prilejuit de 10 ani de la adormirea sa – (16 iunie 2023)
La finalul celor aproape 17 ani de închisoare, părintele Justin spunea că a trăit „cea mai importantă experiență pe care o poți avea în timpul vieții: să te cunoști pe tine însuți pe calea suferinței”.
„Eu așa am mers mereu, cu Evanghelia în față și cu națiunea în spate”, spunea Părintele Justin, întărind: „A fi român înseamnă a muri pentru România. Cuvântul român, după mine, egal sfânt”.
Mănăstirea Paltin Petru-Vodă organizează sâmbătă un simpozion în memoria Părintelui Justin Pârvu, după cum a anunțat Basilica. Vineri, 10 februarie, fiii duhovnicești ai Părintelui Justin au aniversat 104 ani de la nașterea Duhovnicului Neamului
Șaisprezece ani de detenție nu au reușit să îl abată de la crezul său duhovnicesc: credința puternică în Dumnezeu și speranța în renașterea poporului pentru care și-a jertfit tinerețea și viața. Mănăstirea „Sfinții Mihail și Gavriil” Petru Vodă a fost, prin el, un adevărat bastion de rezistență împotriva relativizărilor în materie de credință și morală
Mănăstirea Paltin Petru-Vodă organizează sâmbătă un simpozion în memoria Părintelui Justin Pârvu, transmite Basilica. Vineri, 10 februarie, se împlinesc 104 ani de la nașterea Duhovnicului Neamului.
Interviu cu monahul Filotheu Bălan de la mănăstirea nemțeană Petru Vodă, despre muzica psaltică, tezaurul de mare preț al Ortodoxiei și despre „paisianismul muzical”, epoca de aur a muzicii bisericești din spațiul românesc.
Maicile de la Petru Vodă au oferit de Ziua Unirii Principatelor Române o înregistrare inedită cu vrednicul de pomenire Părintele Justin Pârvu, de la a cărui plecare la Ceruri se împlinesc anul acesta 10 ani (10 februarie 1919 - 16 iunie 2013).
Reamintesc tuturor celor interesați că adoptarea și asumarea conștientă a identității digitale este tot una cu renunțarea și lepădarea identității umane, și, implicit, a identității creștine.
Calendarul conține fotografii și citate din învățăturile Părintelui Justin Pârvu. Cântare compusă de maicile de la Mănăstirea Paltin Petru Vodă, după Balada Sf. Martiri Brâncoveni
Maica Ecaterina Fermo se întoarce azi, la ora 13.00, în țărâna din care a fost zămislită, în sfântul lut al ctitoriei de maici a Părintelui Justin Pârvu de la Paltin-Petru Vodă, unde viețuia după ce a venit din Țara Sfântă, în urmă cu un deceniu.
Cu rugăciunile și purtarea de grijă a Sfîntului Paisie Velicicovschi a văzut lumina tiparului cartea pe care am visat-o încă de acum mai bine de un sfert de veac, de cînd am găsit în corespondența sa relatările autobiografice ale sfinției sale.
Fosta actriță Monica Fermo intrată în monahism și trăitoare la Mănăstirea Paltin Petru Vodă ca Maica Ecaterina, evreică-româncă, al cărei bunic, Iosif Fermo, a fost ziarist la Universul, a plecat la Domnul în această dimineață, de ziua Sfântului Ioan Gură de Aur.
Cu durere în suflet dar și cu nădejde în mila nemăsurată a lui Dumnezeu, anunțăm că astăzi, 13 noiembrie, la prăznuirea marelui Ierarh, Sf. Ioan Gură de Aur, în zorii dimineții, a trecut la Domnul, iubitoarea de Hristos și multpătimitoarea, maica Ecaterina (Monica Fermo), transmite Mănăstirea Paltin Petru-Vodă.
Părintele Matei Tulcan, parohul român din Montecatini Terme, Italia, a oferit în dar Mănăstirii Paltin – Petru Vodă un fragment din moaștele Sf. Gavriil Georgianul miercuri, în ziua de pomenire a acestui mărturisitor „nebun pentru Hristos”.
La Mănăstirea Petru Vodă, în preajma marii Sărbători a Adormirii Maicii Domnului 2022, părintele Justin Pârvu ne-a transmis, prin doi fii duhovnicești, cărora le-a apărut în vis, următorul apel răspicat: „Toți românii să se întoarcă în Țară! Nici un român să nu mai părăsească România!”
Am primit relatarea unor mărturii privind un mesaj puternic venit chiar la Mănăstirea Petru Vodă în preajma marii sărbători a Adormirii Maicii Domnului 2022 prin doi fii duhovnicești ai Părintelui Justin Pârvu, cărora vrednicul de pomenire Duhovnic al Neamului
Predică la Mănăstirea Petru Vodă, 31 Iulie 2022, în Duminica a VII-a după Rusalii: Vindecarea a doi orbi și a unui mut
Un cuvânt însuflețitor al președintelui Asociației Calea Neamului, MIhai Tîrnoveanu, la mormântul Părintelui Justin Pârvu, azi, 16 iunie, la pomenirea de 9 ani de la plecarea Duhovnicului Neamului la Ceruri.