Locații: Munții Făgăraș
Foto: Apostolat în Țara Făgărașului

Frumoșii tineri care au înfruntat Armata Roșie și moartea cu zâmbetul pe buze. 66 de ani de la martiriul lui Victor Metea, luptător în Grupul Carpatin-Făgărășean al rezistenței armate anticomuniste din Munții Făgărașului (+ 23 aprilie 1958)

Se împlinesc 66 de ani de la execuția lui Victor Metea, membru în Grupul Carpatin-Făgărășean, care cuprindea luptătorii anticomuniști cu arma în mână din Munții Făgăraș. Avea 21 ani când a plecat în munți. Era fiu de „chiaburi”, era credincios și se împotrivea ocupației sovietice.

Foto: Cristian Negrea

”Mamă țară, iartă-ne că am cutezat să luptăm și să murim pentru tine!” - Bădia Ion Gavrilă Ogoranu la 101 de ani de la naștere (1 ianuarie 1923). Rezistența Armată din Munți și dușmanul nemaivăzut al României - STUDIUL Moșului

Comunismul a țintit mult mai departe. El a vrut totul și parcă mai mult: sufletul, pe care l-a strivit în calapoade prefabricate, de am ajuns schilodiți trupește și sufletește, de nu ne mai putem dezmetici și îndrepta șira spinării, chiar și după ce "urâciunea pustiirii” a plecat de la noi.

„Haiducii lui Dumnezeu”, atacați și azi de „Elie Wiesel”. 14/15 noiembrie 1957 - noaptea în care au fost executați luptătorii din rezistența armată anticomunistă de pe versantul nordic al Munților Făgăraș. NU UITĂM!

Conform mărturiei doctorului Nicolae Burlacu, sprijinitor al rezistenței armate anticomuniste, în noaptea de 14/15 noiembrie 1957, a avut loc execuția ultimului grup de luptători anticomuniști cu arma în mână din Munții Făgărașului.

Marturisitorii ro / Memoria

61 de ani de la execuția colonelului Gheorghe Arsenescu, întemeietorul grupului de rezistență armată anticomunistă de pe versantul sudic al Munților Făgăraș (+ 29 mai)

În Jurământul depus de partizani apare menționat scopul luptei acestei organizații: „În numele lui Dumnezeu Atotputernicul și pe Sfânta Cruce, eu, …, jur să mă fac haiduc, de bună voie și nesilit de nimeni, pentru a lupta la salvarea și eliberarea Patriei și neamului din ghearele fiarelor comuniste-bolșevice și de sub jugul greu al rușilor”.

„Comunismul este o creație francmasonică”. Trei ani de la nașterea în Ceruri a fostului deținut politic Vasile Surdu, sprijinitor al rezistenței armate anticomuniste din Munții Făgăraș. Cugetări ale înțeleptului făgărășean

„Educația mea creștină și românească m-a determinat să reacționez împotriva comunismului. Așa am simțit eu că e bine. Comunismul a fost un rău pentru toată lumea, în sensul că, fiind un regim împotriva lui Dumnezeu, era, după mintea mea, un simbol al diavolului. Fără Dumnezeu viața n-are sens, e o simplă trecere.”