Pr. Dan Bădulescu: Calendar, ecumenism și reformă. Emisiune Calea spre Mântuire - VIDEO
Fragmente din CALENDAR, ECUMENISM ȘI REFORMĂ - Emisiune-maraton susținută la postul online Calea spre Mântuire (8.05.2023)
Fragmente din CALENDAR, ECUMENISM ȘI REFORMĂ - Emisiune-maraton susținută la postul online Calea spre Mântuire (8.05.2023)
Duminica a patra după Paști. În această zi binecuvântată, Biserica Ortodoxă face pomenirea vindecării slăbănogului de la Vitezda. Este vorba despre o altfel de înviere pentru că omul bolnav (ca un mort neîngropat) de treizeci și opt de ani
Pr. Dan Bădulescu și Pr. Bogdan Florin Vlaicu într-un dialog educativ antrenant despre Icoana Învierii. Fragment din Cursul 103 de vindecare sufletească - VIDEO
Pr. Bogdan Vlaicu și Pr. Dan Bădulescu ne oferă un dialog incitant despre propunerea schimbării datei de sărbătorire a Sfintelor Paști când Lumina Învierii vine doar pentru cei de dreapta credință, ortodoxă.
Originar din Betsaida (Palestina, azi Israel) a fost pescar, devenind prin chemarea Mântuitorului unul dintre cei doisprezece Apostoli. A fost fiu al lui Zevedeu și al Salomeii, frate al Sfântului Ioan Evanghelistul.
Sfântul Sfințit Mucenic Simeon, ruda Domnului este pomenit în calendarul creștin-ortodox la data de 27 aprilie. Acesta a fost fratele lui Iacov, Iosie și Iuda, cei numiți împreună „frații Domnului”, ei fiind de fapt veri ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Pr. Dan Bădulescu: Pascalia Ortodoxă este stabilită pentru totdeauna după criteriile patristice lămurite și nu necesită nici o modificare. Tâlcuirea apologetică a canonului 7 apostolic
Dacă Pilat i-ar fi pus întrebarea dreaptă: „Cine este Adevărul?”, ar fi primit răspuns: „Eu sunt Adevărul”. Domnul Iisus Hristos i-ar fi zis ceea ce a spus, de fapt, mai înainte și ucenicilor: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața”
Doi ucenici, Cleopa și Luca, merg la un sat numit Emaus, în după amiaza duminicii Învierii Domnului. Erau îngreuiați de durerea pierderii Învățătorului lor. Văzuseră Crucea grea pe care murise Mântuitorul, simțiseră piroanele în inimile lor
Este un film care îi va marca profund pe spectatori prin puterea sa de a transmite suferința și sacrificiul lui Iisus Hristos într-un mod autentic și dureros. Este un film pentru publicul adult, cu o sensibilitate și o pregătire psihologică adecvată, care poate beneficia cu adevărat de mesajul său profund.
Această descriere a fost făcută de contemporanul Său, Publius Lentulus, predecesorul lui Pontius Pilatus în funcția de procurator al Iudeei (26 – 36 d. Chr.) care, în această funcție, era obligat să trimită rapoarte Senatului din Roma
Joia Mare. În această zi, se prăznuiește spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina cea de Taină, la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtășanii, rugăciunea din gradina Ghetsimani și prinderea Domnului de către farisei.
Nu se poate conviețui bisericește la nesfârșit cu duhuri cel puțin deosebite, dacă nu chiar potrivnice! Așa a fost de la începutul bisericii și va fi până la sfârșitul (binevenit!) lumii!
E ca o căldură. Te încălzește dar nu te arde! E ca un abur. E pretutindeni. Are miros de iarbă proaspăt cosită!
Are o cămașă lungă, albă, ușoară, ca un fulg. E în picioarele goale!
Mântuirea Omului a atârnat de un singur cuvânt: „Fie”.
Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului a denunțat un atac terorist comis în timpul slujbei de duminică dimineața la Biserica Ghetsimani din Ierusalim, care cuprinde mormântul gol al Sfintei Fecioare Maria.
Sfinții Cuvioși Mucenici uciși în Mănăstirea Sf. Sava cel Sfințit sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 20 martie. Moartea acestor sfinți părinți s-a întâmplat în timpul împărătesei Irina (790-802) și a fiului acesteia, Constantin VI
Așadar să înțelegem neputințele și încercările semenilor noștri, să iertăm mai mult și să iubim mai mult, pentru a ne împărtăși de cuvântul hristic, care spune că celui care iubește mult i se iartă mult. Pocăința a oprit jertfa sângeroasă, aducând jertfa conștiinței.
În parabola așezată de Luca în miezul evangheliei sale ambii frați traversează o criză de identitate. Niciunul dintre ei nu înțelege cine este cu adevărat.
Sfântul și Dreptul Simeon, pomenit în calendarul creștin-ortodox la 3 februarie, era un om drept și credincios, care aștepta, ca și alți evrei, venirea lui Mesia.
Așadar, nu trebuie decât să avem curajul responsabilității, sensibilitatea conștiinței, duhul rugăciunii, al milosteniei și al roadelor bune, pentru ca Hristos să ne spună fiecăruia dintre noi cuvintele mântuitoare: „Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia!”
Sfântul Apostol Timotei – Originar din orașul Listra din Licaonia (Asia Mică), Sfântul Timotei a fost ucenic al Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Apostol Pavel îl numește în nenumărate rânduri „fiul său”, alteori „fratele său”.
Din Faptele Apostolilor (12, 1-11) se cunoaște că în anul 42, regele Irod Agripa a poruncit ca Sfântul Apostol Petru să fie întemnițat și legat în lanțuri. Dar Sfântul Apostol a fost dezlegat și eliberat de un înger.
Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului Iisus, cel care L-a botezat pe Fiul lui Dumnezeu, este prăznuit de credincioșii ortodocși în ziua de 7 ianuarie, a doua zi după Bobotează.
Praznicul Botezului Domnului este sărbătorit la 6 ianuarie. El este numit în popor și Boboteaza, iar în limbaj teologic-liturgic are și denumirile de Teofanie sau Epifanie (Arătarea Domnului).
După alegerea celor doisprezece apostoli, Domnul nostru Iisus Hristos a luat încă șaptezeci de apostoli mai mici, ca să-i trimită la propovăduire.
Pe 27 decembrie îl sărbătorim pe Sfântul Ștefan, primul martir pentru Iisus Hristos. Ștefan, al cărui nume înseamnă "cunună" sau "coroană", a fost ales primul dintre diaconi de către apostoli pentru a-i ajuta pe săracii din Ierusalim.
Sfânta Teofana s-a născut și a crescut în Constantinopol. Era de neam împărătesc, din vestiții Martinachi, fata lui Constantin și a Anei, amândoi de loc din Răsărit. Constantin și Ana se mâhneau și se întristau în fiecare zi că nu aveau copii
Sfântul Proroc Avacum a trăit cu 600 de ani înainte de Hristos. A fost fiul lui Asafat, din seminția lui Simeon. A prorocit despre robia Ierusalimului, despre pustiirea bisericii și luarea poporului în robie.
Sfântul Proroc Naum – Numele Sfântului Cuvios Naum înseamnă odihnă, mângâiere, minte sau pricepere. Proorocul Naum se trăgea din seminția lui Simeon.
În tradiția populară, Intrarea în Biserica a Maicii Domnului este cunoscută și sub denumirea de Sărbătoarea Luminii. Împlinindu-se trei ani de la nașterea Preacuratei Fecioare Maria, drepții ei părinți, Ioachim și Ana, și-au adus aminte de făgăduința lor, ca să dea în dar lui Dumnezeu pe cea născută.
Sfântul Apostol și Evanghelist Matei este pomenit în calendarul creștin-ortodox la data de 16 noiembrie. Este unul din cei doisprezece apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos și unul din cei patru evangheliști.
Maica Ecaterina Fermo se întoarce azi, la ora 13.00, în țărâna din care a fost zămislită, în sfântul lut al ctitoriei de maici a Părintelui Justin Pârvu de la Paltin-Petru Vodă, unde viețuia după ce a venit din Țara Sfântă, în urmă cu un deceniu.
În ziua de 18 octombrie, Biserica îi sărbătorește pe: Sfântul Apostol și Evanghelist Luca; Sfântul Mucenic Marin cel Bătrân; Cuviosul Iulian; Sfinții Mucenici Gavriil și Chirmidol; Sfântul Sfințit Mucenic Mnason.
„Pe noi, pe care ne-a și chemat, nu numai dintre iudei, ci și dintre păgâni, precum zice El și la Osea: Chema-voi poporul Meu pe cel ce nu este poporul Meu și iubită pe cea care nu era iubită. Și va fi în locul unde li s-a zis lor: nu voi sunteți poporul Meu – acolo se vor chema fii ai lui Dumnezeu Celui Viu”
În data de 6 octombrie, Biserica face pomenirea: Sfântului Apostol Toma, unul dintre cei 12; Sfintei Mucenițe Erotiida din Capadocia; Sfântului Mucenic Macarie din Hios; Cuviosului Chindeu din Cipru, făcătorul de minuni.
Sfântul Proroc Zaharia, tatăl Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, și Dreapta Elisabeta, mama Sfântului Proroc Ioan, sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 5 septembrie.
Așa a fost sfârșitul Cuviosului părintelui nostru Moise arapul, care din tâlhar se făcuse monah și care, prin adevărată pocăință, a plăcut desăvârșit lui Dumnezeu. Lui nu numai Raiul, dar și cerul i s-a deschis ca unui mucenic, și s-a învrednicit de cunună slavei
Sfântul Proroc Samuel, fiul lui Elcana și al prorociței Ana, a fost cel de-al 15-lea și ultimul judecător al iudeilor și a trăit cu mai bine de o mie de ani î.Hr. Dăruit de Dumnezeu în urma rugăciunilor maicii sale, a fost încredințat marelui preot Eli, crescând în Legea Domnului.
Sfântul Apostol Matia era cu neamul din Betleem, din seminția lui Iuda. Tot astăzi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei 10 mucenici care au pătimit pentru icoana de aramă a Mântuitorului Iisus Hristos, ce era așezată deasupra „Porții de aramă”