ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La intrarea în Odessa a fost instalat un banner cu mesajul „Basarabia e Ucraina”. Și asta după ce bannerul din Cernăuți care amintea de Alexandru cel Bun a fost scos și înlocuit cu drapelul Ucrainei, ca „recunoștință” pentru ajutorul uriaș pe care Romania la acordat Ucrainei după începerea războiului.

Totuși acest banner mărturisește doua adevăruri:

1. Dezinteresul aproape total al guvernanților de la București fața de românii din afara granițelor (in sudul Basarabiei și Cernăuți sunt peste 500,000 de români), care merge cot la cot cu o politica externă docilă unor interese străine.

2. Percepția liderilor ucraineni asupra Basarabiei, buneii cărora au încercat sa transforme Basarabia ca parte componentă a Ucrainei la 1917 (când au arborat drapelul Ucrainei pe Casa Sfatului Țării), părinții cărora au subscris pactului Molotov=Ribbentrop prin încorporarea Hotinului (parțial), a Cetății Albe și Ismailului dar și a nordului Bucovinei în componența RSS Ucrainene (să nu uitam că în perioada 1944-1967 în RSS Moldovenească s-a aplicat Codul penal al Ucrainei), lideri care au permis Rusiei în 1992 să transporte echipament militar pentru conflictul armat ce avea să înceapă în Transnistria. Aceleași intenții s-au materializat și prin mutarea hotarelor în interiorul R. Moldova după destrămarea URSS (la Cotul Pisicii spre exemplu), acapararea celor 7 km de drum de la Palanca, a barajului de la Naslavcea, deschiderea focului asupra grănicerilor români pe Dunăre la Bîstroe (în 2002), deznaționalizarea românilor din Cernauți și Sudul Basarabiei prin închiderea abuzivă a școlilor românești etc.

Din aceste pagini de istorie contemporană tristă trebuie sa învățam să ne apărăm neamul, limba și credința de sine stătator, fiindcă s-ar putea ca să nu ne sară nimeni în ajutor. Ba chiar dimpotrivă….

Luminează Doamne Poporul Român!