ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Je chante avec toi liberté este un cântec interpretat prima dată în Franța, în 1981, de Nana Mouskouri. Este de fapt „Va, pensiero” (corul sclavilor evrei) din opera Nabucco de Giuseppe Verdi, având un alt libret. Într-un an, discul s-ar fi vândut în 723.000 de exemplare (conform site-ului InfoDisc.fr), făcându-l unul dintre cele mai mari hituri din Franța ale cântăreței. Variantele în engleză (Song for Liberty), germană (Lied der Freiheit), spaniolă (Libertad) și portugheză (Liberdade) au avut aceeași primire entuziasmantă din partea publicului. Acest succes s-a datorat interpretei, muzicii lui Verdi, textului (Pierre Delanoë și Claude Lemesle) și aranjamentului muzical al lui Alain Goraguer.

Artista

Nana Mouskouri (Ioánna Mouskhouri), o legendă vie a muzicii și un superstar (prin prisma vânzărilor de albume), s-a născut pe 13 octombrie 1934, în Chania (Creta). Tatăl ei, Konstantínos, a lucrat ca proiecționist la un cinematograf local, iar mama ei, Alíki, a lucrat acolo ca ușier. Ioánna avea trei ani, când toată familia s-a mutat la Atena. Copilăria a fost marcată de ocuparea Greciei de către trupele Germaniei naziste și de activitatea tatălui său în mișcarea de rezistență împotriva naziștilor din Atena. De la vârsta de doisprezece ani, Nana Mouskouri începe să ia lecții de canto, pian și armonie. Asemenea lui Demostene, a luptat cu îndarjire pentru a-și corecta un defect congenital: avea doar o coardă vocală „funcțională”. Această afecțiune rară i-a conferit vocii un timbru deosebit de original. Părinții au muncit din greu pentru a o trimite pe Nana și sora ei mai mare, Jenny, la prestigiosul Conservator Elen din Atena. Nana Mouskouri a fost acceptată la Conservator în 1950, la secția muzică clasică (canto-opera). A fost remarcată pentru pasiunea în studiile de muzică clasică, perfecționându-și vocea cu o auto-disciplină extraordinară, urmând și cursuri de pian și armonie. Apoi, a început să cânte cu un grup de jazz. Când profesorii Conservatorului au aflat despre implicarea Nanei Mouskouri într-un gen de muzică pe care ei îl considerau absolut lipsit de valoare, au exmatriculat-o cu o lună înainte de absolvire. Visele Nanei Mouskouri de a deveni cântăreață de operă au fost distruse.

Cariera de cântăreață a Nanei Mouskouri a început în 1959 (premiul I la Festivalul cântecului grecesc cu piesa Kapou Iparchi Agapi Mou de Hadjidakis) și s-a desfășurat pe parcursul a aproape șapte decenii. Fapt unic – toate concertele, toate cântecele și toate albumele s-au bucurat de un succes mixt: atât la public, cât și la critici. A cântat muzică populară, jazz, romanțe, canțonete, muzică ușoară, operă etc. A înregistrat peste 1.550 de melodii diferite, în peste 450 de albume în germană, engleză, spaniolă, franceză, greacă, italiană, latină, ebraică, japoneză, olandeză, portugheză, galeză etc. Este cea mai vândută artistă din lume. Apare pe lista celor douăzeci și cinci de artiști, care au vândut cele mai multe discuri din lume, înaintea artistelor Madonna și Céline Dion, cu o cifră estimată la 480 de milioane de vânzări. A dobândit peste 230 de discuri de aur și platină în întreaga lume. În 2005 – 2007, a planificat un turneu de concerte de adio, în Europa, Australia, Asia, America de Sud, Statele Unite și Canada, încheiat în Grecia cu un spectacol la care au participat peste 10.000 de fani. Nana Mouskouri a anunțat că se retrage „Nu m-am gândit niciodată că voi îmbătrâni atât de mult. Este mai bine să mă opresc în timp mai stau bine în picioare. Vreau doar să fiu mândră și într-o formă foarte bună și să mulțumesc publicului pentru toată această dragoste„. A rezistat în afara scenei doar șase ani. Acea despărțire de muzică și de public a îmbolnăvit-o. Totul s-a schimbat după ce artista a luat decizia de a pleca în turneu cu ocazia celei de-a 80-a aniversări, care avea loc în octombrie. Turneul a debutat la sfârșitul lui 2013, în America de Sud, a trecut prin Franța, Canada, Marea Britanie și Germania. La revenirea ei pe scenă, la vârsta de 80 de ani, la baza colinei Acropole din Atena, același loc în care s-a retras, în 2008, artista a declarat „Vreau să fiu clară: acum șase ani, la Teatrul Odeon, Herodes Atticus era vorba de un adio. Era o epocă în care simțeam că îmbătrânesc, în care lumea căreia îi aparțineam dispăruse (…). Vocea îmbătrânește, la fel și fața sau părul. Își pierde din prospețime. A mea a trecut prin asta, dar a rămas sigură, iar eu ating aceleași note înalte ca altădată". La 83 de ani, Nana Mouskouri lanseaza Forever Young, al 134-lea album ocazie cu care remarca „Am primit multă dragoste și sper că am dat cel puțin la fel de mult. Sunt mândra că am reușit să comunic și să transmit mai mult din speranța pe care am avut-o toată viața”.

Dar poate cel mai bine își exprimă sentimentele într-un interviu dat presei canadiene cu ocazia turneului din 2018: „Muzica este prima mea iubire și va fi si  ultima mea iubire. Ea a fost cea care m-a ales pe mine. Îi datorez existența mea. M-a atras, m-a sedus, m-a lăsat să mă apropii de ea. Mi-a permis să o cunosc, să vin la ea cu umilință pentru a o recunoaște la adevărata ei valoare. M-a îmblânzit și am învățat să o respect și să o servesc cu demnitate, fără să o trădez vreodată. Ea a devenit complice și mijlocul meu de comunicare. Cred că așa mi-am găsit treptat identitatea de cântăreață în acest templu pe care îl numim scenă. Etapa este un punct de neîntoarcere, deoarece odată ce ați trecut-o, nu mai sunteți la fel. Am trăit, împărtășit, primit, dat. Totul este unic și nu se mai întoarce niciodată. Pe scenă am învățat să mă exprim cântând: totul pentru dragoste”.

Nana Mouskouri a fost numit ambasador al bunăvoinței al UNICEF în octombrie 1993. A preluat misiunea de la ambasadorul anterior, actrița americană, Audrey Hepburn. Prima misiune a dus-o în Bosnia pentru a atrage atenția asupra situației copiilor afectați de războiul civil. A fost profund emoționată de experiența sa din Bosnia și a inițiat o serie 40 de concerte de strângere de fonduri  pentru copii defavorizați sau victime ale violenței. A donat și din averea proprie peste 5 milioane dolari. „Am încercat întotdeauna să privesc prin ochii copiilor. Sunt ei fericiți? Triști? De ce au nevoie? Oriunde merg, descopăr copiii drept victime ale societății… Avem datoria să le vorbim liderilor politici, să influențăm oamenii pentru a le da acestor copii un viitor mai bun”.

Nana Mouskouri a reprezentat Grecia în Parlamentul European (1994 -1999) ca membru al partidului conservator Noua Democrație. A susținut ideile tradiționaliste și suveraniste și s-a împotrivit curentului "progresist”. Și-a dat demisia din funcția de deputat European explicând că e o pacifistă ferventă și refuza să sprijine războaiele. „Nu cred că dacă nu știi nimic despre tristețe nu ai cum să apreciezi fericirea”.

Nana Mouskouri locuiește în prezent în Elveția.

Textul lui Pierre Delanoë și Claude Lemesle:

Când tu cânți, eu cânt cu tine libertate
Când tu plângi, eu plâng odata cu durerea ta
Când tremuri de teama, mă rog pentru tine libertate
În bucurie sau în lacrimi te iubesc
Amintiți-vă zilele jalnice
Țara mea navele voastre erau galerele
Când tu cânți eu cânt cu tine libertate
Și când ești absenta eu sper
Cine ești tu? Religie sau realitate ?
O idee revoluționară?
Cred că ești singurul adevăr
Noblețea umanității noastre
Înțeleg că trebuie sa murim pentru a te apăra
Că toata viața te vom aștepta
Când cânți, eu cânt cu tine libertate
În bucurie sau în lacrimi… Te iubesc
Cântecele speranței au numele și vocea ta
Calea istoriei ne va conduce la tine
Libertate, Libertate

În sfârșit, aranjamentul muzical al lui Alain Goraguer
 
   

P.S.1: Nana Mouskouri vorbește fluent 6 limbi străine și se descurcă în alte zece limbi. De aceea în turnee cântă și în limba țărilor repective.

P.S.2: În aceste vremuri pandemice, dominate de tot felul de curente „progresiste”, în care drepturi cetățenești sunt limitate prin măsuri absurde, este momentul să ne gândim la Libertate și să o apărăm.